Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Indiase Whisky

Indiase Whisky

Indiase Whisky

De avontuurlijke whiskydrinker zoekt tegenwoordig zijn heil in India. Het land heeft nog relatief weinig distilleerderijen, maar de whisky die ons land bereikt is van absolute topkwaliteit. Indiase whisky kan zich meten met de grote whiskymerken uit bekende whiskylanden zoals Schotland en Ierland. Het is een van de opkomende whiskynaties en jij kan nu al kennismaken met Amrut, Paul John en Rampur. Dus zoek je een goede fles Indiase whisky? Dan ben je bij Whisky.nl aan het juiste adres. We hanteren scherpe prijzen en leveren snel. Bestel nu online!

De whisky's uit India:

17 artikel(en)

per pagina

17 artikel(en)

per pagina

Smaak van Indiase whisky

Hoewel de productie van Indiase single malt whisky vergelijkbaar is als in Schotland, zijn er een aantal factoren die de smaak van Indiase whisky beïnvloeden. Het meest voor de hand liggende is het klimaat. Schotland heeft een vrij koel, vochtig klimaat. India is over het algemeen warm en droog. Dat verschil in klimaat heeft een enorm effect op de rijping van de whisky. Er wordt wel gesteld dat sommige onderdelen van het rijpingsproces drie tot vier keer zo snel verlopen als in Schotland. Het is een van de redenen dat je maar zelden een leeftijdsaanduiding ziet op Indiase whisky, omdat de meeste whisky qua rijpingsjaren weliswaar jong is, maar qua smaak verrassend volwassen.

Een andere, minder voor de hand liggende factor is de gebruikte gerst. Voor whiskyproductie wordt eigenlijk altijd tweerijige gerst gebruikt. Niet alleen in Schotland, maar ook in andere grote whiskylanden. In India wordt echter ook gebruik gemaakt van zesrijige gerst. Deze gerst groeit in het Noorden van India, richting de grens met China. Het klimaat is daar koeler. In theorie is deze gerst minder geschikt, omdat de alcoholopbrengst lager is. Toch maken distilleerders in India graag gebruik van deze bijzondere gerstsoort, omdat het zorgt voor een uniek en herkenbaar smaakprofiel en karakter.

Pioniers van Indiase whisky

Neelakanta Rao Jagdale plaveide de weg voor Indiase whisky. In 2004 zag hij een kans voor het toen nog onbekende Amrut, en hij stuurde zijn zoon naar Glasgow om Amrut formeel als single malt whisky te lanceren. Het bleek niet direct een succesverhaal, maar een aantal cruciale momenten veranderden de koers van Amrut. De eerste was een serie blindproeverijen in de fameuze whisky pub The Pot Still in Glasgow. Gasten vonden het maar moeilijk te geloven dat deze volwassen whisky uit India kwam. Het tweede, en meest cruciale moment, kwam toen de invloedrijke whiskyschrijver Jim Murray in 2010 een Amrut whisky als een van de best scorende whisky’s opnam in zijn Whisky Bible.

Amrut werd op de voeten gevolgd door Paul John, een single malt die zich misschien nog niet qua verkoop, maar toch zeker qua reputatie kan meten aan zijn geroemde voorganger. De whisky’s van Paul John winnen award na award, en worden geprezen door zowel liefhebbers als experts. John Distilleries is een relatief jong bedrijf, opgericht in 1992, en is tegenwoordig een van de grootste producenten van alcoholische dranken in India.

De jongste telg die is ontsproten uit de Indiase whiskywereld is Rampur Indian Single Malt. Dit merk zag het levenslicht in 2016, toen het werd geïntroduceerd in de Verenigde Staten, maar is tegenwoordig ook in Nederland verkrijgbaar. Rampur wordt gemaakt bij Radico Khaitan, de oudste distilleerderij van India.

Voordelig online Indiase whisky kopen

Met het mooie aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Indiase whisky snel in huis hebt.