Snelle Levering Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis*Gratis LeveringGratis verzending vanaf € 100,-

Lagavulin

Over Lagavulin

Sinds 1816 wordt Lagavulin single malt gemaakt in een schilderachtig gehuchtje aan de Baai van Lagavulin. Lagavulin is misschien wel het schitterendst gelegen van alle distilleerderijen en er wordt ook de meest intense, rokerige en volle whisky van allemaal gemaakt. Voor velen is dit de ultieme Islay malt.

Als het om de herkomst van malt whisky gaat is Islay zeker het grootst; zelfs vandaag de dag zijn er nog 8 maltdistilleerderijen actief. En de eerste onder de malts van Islay is Lagavulin™, de ultieme Islay malt.

Reeds in 1742 waren er waarschijnlijk al tien illegaal opererende stokerijen in Lagavulin. In 1816 stichtte de plaatselijke boer en distilleerder John Johnston de eerste legale distilleerderij, met uitzicht op Dunyvaig Castle, ooit de vesting van de Lords of the Isles.

Een jaar later richtte Archibald Campbell de tweede op, die later bekend werd onder de naam Ardmore. Na de dood van Johnston werden deze twee samengevoegd toen Alexander Graham, een handelaar in Islay malt uit Glasgow bij wie Johnston schulden had, Lagavulin kocht voor het bedrag van 1103 pond, 9 shilling en 8 pence.

Graham verbeterde de gebouwen en zijn opvolgers, Joames Logan Mackie & Co., zetten het bedrijf met succes voort. En zo behaalde Lagavulin het ene succes na het andere.

Eigenaar Peter Mackie werd bekend in de wereld van whisky als de maker van het bekende merk, White Horse. Een man gedreven door de Victoriaanse werk ethiek, welke "Restless Peter" werd genoemd onder zijn personeel, was constant bezig met het plannen van nieuwe ondernemingen. Een daarvan was de bekende "traditionele" Malt Mill distilleerderij welke hij naast Lagavullin opende in 1908 en uiteindelijk sloot in 1960.

Daarnaast zorgde Mackie er steeds goed voor dat Lagavulin met nauwgezette aandacht voor detail werd geproduceerd. De gerst die gebruikt wordt om Lagavulin™ te distilleren wordt gemout in het naburige Port Ellen en heeft een sterke turfgeur: hij wordt misschien wel aan twintig keer zo veel turfrook blootgesteld dan Cragganmore, een typische Speyside. De fermentatie van de gerst is eveneens een langzaam proces. Het duurt 55 tot 75 uur voordat de volle turfrijke geur van de plaatselijke gerstemout vrijkomt.

Vervolgens gaat de wort bij Lagavulin naar de vier ketels, waarvan er twee peervormig zijn zoals die van Malt Mill, waar hij alle tijd en aandacht krijgen die hij verdient. Volgens origineel gebruik heeft Lagavulin™ de langzaamste distillatie van alle Islay malts: ongeveer vijf uur voor de eerste gang en dan nog eens meer dan negen uur voor de tweede. Vaak wordt gezegd dat deze lange distillatie Lagavulin™ zijn karakteristieke ronding en zachte, warme randen geeft die liefhebbers zo waarderen.

Lagavulin™ is een krachtig maar tegelijkertijd prachtig rond genoegen. Een aanzienlijk aantal maltliefhebbers geniet van deze onlangs omschreven "indrukwekkende kracht en fantastische complexiteit aan smaken", dit grootse, donkere en intense karakteris malt voor hen.

Misschien kan "Restless Peter"dan eindelijk toch nog rusten…

De whisky's van Lagavulin:

15 artikel(en)

per pagina

15 artikel(en)

per pagina