Champagne

Bubbels! Wie houdt er nou niet van? Een lekkere fles champagne doet 't atlijd goed, daar hoef je niet eens iets voor te vieren te hebben. En waar koop je voordelig een mooie fles Piper-Heidsieck, Laurent Perrier, Taittinger, Moët & Chandon of Ruinart? Bij Whisky.nl natuurlijk. Champagne is de duurste mousserende wijn ter wereld. Te beginnen bij relatief goedkope flessen van een euro of 25 tot wel duizenden euro's voor exclusieve champagnes. Bij Whisky.nl hebben we een uitgebreid assortiment speciaal voor jou! Dus waar wacht je nog op?

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
 

Producten 1-24 van 119

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Een ruim assortiment champagne

Achter de talloze flessen champagne in ons uitgebreide assortiment gaat een prachtige historie schuil. Veel van de champagnehuizen hebben een eeuwenlange geschiedenis. En dat geldt ook voor champagne in het algemeen, een elegante wijn die al sinds de 17e eeuw ontstond. Destijds speelde Dom Pérignon een belangrijke rol in de ontwikkeling van champagne. Het gaat te ver om hem de uitvinder te noemen, maar zijn bijdragen waren cruciaal.

Al in 1662 ontdekte een Engelse wetenschapper dat elke wijn bruisend gemaakt kon worden door suiker toe te voegen. Dankzij de tweede vergisting op de fles bleek het echter knap lastig om de wijn te bottelen. Flessen bleven maar exploderen. Als keldermeester van de abdij in Hautvillers ging Dom Pérignon met dit vraagstuk aan de slag. Het kostte hem duizenden flessen om de vergisting onder controle te krijgen. Ook werkte Dom Pérignon aan nieuwe methoden om wijn te blenden en druiven te persen.

De grote populariteit van champagne begon aan het begin van de 18e eeuw vorm te krijgen. Dat was ook de periode waarin de eerste champagnehuizen naam maakten, zoals Moët & Chandon, Ruinart en Veuve Clicquot.

De naam champagne

Waar komt de naam champagne eigenlijk vandaan? Dat is heel simpel uit te leggen, want deze mousserende wijn is vernoemd naar de regio waar die gemaakt wordt. Net als dat cognac uit de Cognac-streek komst, moet champagne in de Franse regio Champagne geproduceerd zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal andere criteria waar champagne aan moet voldoen:

  • De wijn moet volgens de Méthode Champenoise gemaakt zijn, een strikt vastgelegde werkwijze voor het laten plaatsvinden van gisting in de fles. Deze methode wordt niet alleen voor champagne gebruikt.
  • Champagne mag van slechts zeven druivenrassen gemaakt worden. Chardonnay is het meestgebruikte wittedruivenras, terwijl pinot noir en meunier de meeste gebruikte blauwedruivenrassen zijn. Daarnaast worden ook pinot blanc, arbane, petit meslier en pinot gris gebruikt.
  • Een champagne zonder jaartal moet minstens 15 maanden in de kelder blijven liggen en champagnes met jaartal liefst drie jaar.

Er zijn nog veel meer regels voor champagne, maar bovenstaande zijn enkele van de belangrijkste.

Verschillende champagnesoorten

Ieder champagnehuis heeft zo zijn eigen stijl en smaak. Dat heeft te maken met de gebruikte druivenrassen, de filosofie, het oogstjaar en het werk van de keldermeester. Op basis van het etiket kun je enigszins afleiden hoe de champagne smaak. De term geeft ook aan wat de dosage is: de hoeveelheid suiker die na de ontgisting is toegevoegd

  • Extra Brut: een droge champagne met een dosage van minder dan 6 gram suiker per liter.
  • Brut: een droge champagne met een dosage van 12 gram suiker per liter.
  • Extra Sec: een niet al te droge champagne met een dosage van 12 tot 17 gram suiker per liter.
  • Sec: een enigszins zoete champagne met een dosage van 17 tot 33 gram suiker per liter.
  • Demi-Sec: een redelijk zoete champagne met een dosage van 33 tot 50 gram per liter.
  • Doux: een zoete champagne met een dosage van meer dan 50 gram per liter.

Champagne drinken

Champagne is natuurlijk heerlijk bij allerlei gelegenheden, maar wat is bijvoorbeeld een goed glas? Vroeger werd champagne meestal in een bolvormige champagnecoupe geschonken, maar dat gebeurt nu niet vaak meer. Ze zien er erg chique uit, maar de koolzuur ontsnapt vrij snel omdat het glas zo breed is. Een champagneflute is veel gebruikelijker. Dit hoge en smalle glas wordt het meest voor champagne gebruikt.

Proeven van champagne is verder zo ingewikkeld als je het zelf wilt maken. Je kunt het glas gewoon aan je lip zetten en beginnen met genieten. Wil je het iets professioneler aanpakken? Kijk dan eerste naar de kleur en helderheid, en hoe de bubbels zich gedragen. Naar de bubbels kun je ook luisteren! Hoe meer geluid, hoe hoger het koolzuurgehalte in de champagne. Daarna begint het ruiken. Je kunt enorm veel verschillende aroma's onderscheiden met je neus. Veel meer dan je kunt proeven, wat overigens de laatste stap is. Geniet ervan!

Online voordelige champagne kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw champagne snel in huis hebt.