Schotse Whisky

Schotse whisky is een van de meest vermaarde dranken ter wereld. Er zijn verschillende stijlen en het wordt overal ter wereld gedronken. Sommige zijn rokerig of proeven naar de zee, andere juist licht van smaak en fruitig. Schotland is maar relatief klein, maar de bekendste en beste whisky's ter wereld komen bijna allemaal uit dit wonderschone land. Heb jij ook zo'n zin in een goede fles Schotse whisky? We hebben de beste merken op voorraad, van Macallan en Ardbeg tot Glenlivet en Balvenie. Een lekkere fles Schotse whisky koop je online bij Whisky.nl!

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
 

Producten 1-24 van 1506

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Zo wordt de beste Schotse whisky gemaakt

In Schotse whisky zijn tot wel 400 verschillende aroma's te ontdekken. Dat is ongelooflijk veel! Helemaal als je bedenkt dat het uit slechts drie ingrediënten bestaat: water, gerst en gist. Het getuigt van de kunde van de Schotse vakmensen dat ze van zo'n bescheiden basis een ongelooflijk lekker en luxe product weten te maken. Maar hoe maken ze die lekkere single malt whisky?

Het begint allemaal bij de gerst. Daar zit veel zetmeel in, die naar suiker omgezet moet worden. Van suiker kan immers alcohol gemaakt worden. Tijdens het mouten wordt de gerst expres tot ontkiemen gebracht. Daardoor ontstaan enzymen, die broodnodig zijn tijdens een later stadium. Om te zorgen dat de gerst niet te ver ontkiemt, wordt deze verhit met hete lucht. Een andere optie is om de gerst met een turfvuur te verhitten. De rook die daarbij ontstaat geeft sommige Schotse whisky een rokerige smaak.

Fermenteren & distilleren van Schotse whisky

Na het mouten wordt de gerst vermaald en in een soort grote pan gestopt. Daar wordt water van verschillende temperaturen toegevoegd. Daardoor zetten de enzymen de aanwezige zetmeel om in suiker. Aan het eind blijft er een soort van zoet gerstwater over. Daar wordt gist aan toegevoegd, wat de suiker omzet naar alcohol. Dat levert een soort van bier op (minus de hop) van ongeveer 8 procent alcohol.

De laatste stap is distillatie. Dat gebeurt in grote koperen ketels en de Schotten doen dat over het algemeen twee keer. Na de eerste keer heb je een sterke drank van ongeveer 23%, die de low wines genoemd worden. Bij de twee keer distilleren pakken ze alleen het hart van het distillaat: het meest pure én lekkerste deel. Dat zit op een percentage ruim boven de 60%.

Daarna wordt de whisky (die nu nog eigenlijk geen whisky mag heten) gevuld in vaten van eikenhout. Daar moet de whisky minstens 3 jaar in doorbrengen, pas dan mag het officieel whisky heten. Meestal duurt die houtrijping echter veel langer.

Schotse whiskyregio's

Officieel zijn er 5 Schotse whiskyregio's, maar op Whisky.nl voegen we er daar nog eentje extra aan toe. Van oudsher staan bepaalde regio's bekend om hun specifieke smaak, maar die grenzen vervagen steeds meer.

  • Speyside: qua oppervlakte is het geen grote regio, maar bijna de helft van alle distilleerderije bevindt zich in Speyside. Over het algemeen worden hier lichtere, zoetere whisky's gemaakt. Bekende distilleerderijen zijn onder andere Glenfiddich, Macallan, Glenfarclas en Aberlour.
  • Islay: de whisky's die op dit kleine eiland gemaakt worden, staan vooral bekend om hun intense rokerigheid. Er zijn uitzonderingen (zoals Bunnahabhain en Bruichladdich), maar voor de meeste Islay single malt wordt turf gebruikt. Bekende distilleerderijen zijn onder andere Laphroaig, Ardbeg en Lagavulin.
  • Highland: deze regio is met afstand de grootste Schotse whiskyregio. In de Highlands wordt een grote verscheidenheid aan whisky gemaakt. Bekende merken zijn onder andere Dalwhinnie en Glenmorangie.
  • Lowland: de Lowlands grenzen aan Engeland. Hier wordt over het algemeen een lichte, soepele whisky gemaakt. Er wordt maar zelden turf gebruikt. Bekende merken zijn ondere andere Auchentoshan en Glenkinchie.
  • Campbeltown: dit is de kleinste regio van Schotland. Er staan maar drie distilleerderijen die allemaal een opvallend unieke stijl hebben: Springbank, Glen Scotia en Kilkerran.
  • Islands: officieel is dit geen regio, maar de Islands hebben weer een geheel eigen stijl, die vaak veel beïnvloed is door de ligging aan de kust. De single malts zijn vaak rijk van smaak en meestal licht rokerig. Bekende distilleerderijen zijn Talisker en Highland Park.

Voordelig online Schotse whisky kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Schotse whisky snel in huis hebt.