Grappa

Een goede fles grappa koop je natuurlijk bij Whisky.nl. In onze webshop vind je een uitgebreid assortiment van deze heerlijke ambachtelijke drank uit Italië. Uit de pulp die overblijft na de productie van wijn maken Italiaanse boeren een heerlijke gedistilleerde drank. In Italië stoken ze al eeuwenlang grappa, dat nu ook in het buitenland een steeds hipper drankje wordt. Er zijn meerdere soorten en de veelzijdigheid is groot, alleen al vanwege de vele verschillende druivenrassen die gebruikt worden. Kijk rustig eens in onze webwinkel, want je vindt ongetwijfeld iets lekkers. Een mooie grappa tegen een voordelige prijs? Die koop je natuurlijk bij Whisky.nl.

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
 

Producten 1-24 van 40

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Een mooi assortiment grappa

Achter de vele flessen grappa in ons uitgebreide assortiment gaat een lange geschiedenis schuil. Hoewel het niet precies duidelijk is wanneer grappa voor het eerste gemaakt werd, weten we dat Italianen al in de 10e eeuw over de kunst van het distilleren beschikte. De distillatie van droesem (een pulp van druiven) vond waarschijnlijk al in de 14e of 15e eeuw plaats, nadat stookketels via de Kruistochten hun weg richting Italië wisten te vinden.

Waar moderne distillatietechnieken al snel werden omarmd in andere branches, bijvoorbeeld in de whisky, duurde dat een stuk langer bij grappa. Pas sinds de tweede helft van de vorige eeuw werd er bijvoorbeeld van distillatiekolommen gebruikt gemaakt. Dat betekende dat grappa goedkoper geproduceerd kan worden. En hoewel er tegenwoordig nog steeds ongeveer 130 grappaproducenten zijn, staat dat aantal in het niet bij de 2000 die het er ooit waren.

Grappa wordt tegenwoordig met name in de noordelijke regio's van Italië gemaakt. Vooral in Veneto, waar grappa van bijvoorbeeld cabernet, merlot, pinot grigio en prosecco gemaakt wordt. Sommige andere belangrijke grapparegio's zijn Trentino, Lombardije, Piëmonte en Zuid-Tirol.

Wat is grappa?

Grappa is van oudsher een digestief dat in Italië na een maaltijd gedronken wordt. Het is een drank die gemaakt wordt van een restproduct van de wijnproductie, de zogenaamde droesem of druivenpulp. Die bestaat uit een mengsel van druivenschillen, -pitten en -steeltjes. Italië is niet het enige land waar een sterke drank van droesem gemaakt wordt. Ook in Portugal, Griekenland en Frankrijk zie je dat regelmatig gebeuren, maar Italiaanse grappa is met afstand het bekendst.

Hoe verser de droesem is, hoe beter. De goede grappaproducenten zorgen dus dat ze de droesem snel ophalen bij wijnboeren en daarna vlot tot grappa verwerken. Vroeger lag de droesem nog wel eens wekenlang uit te drogen, maar tegenwoordig weten de grappamakers wel beter. De kwaliteit van grappa is dan ook met sprongen vooruit gegaan. Het is tegenwoordig een complexe, intrigerende drank die je aandacht verdient.

Soorten grappa

Grappa wordt op verschillende manieren ingedeeld. Het is handig om te weten hoe de Italianen dat doen, zodat je weet wat voor een soort grappa je in huis haalt.

  • Giovane is een grappa die jong en kleurloos is. Dit type grappa heeft op roestvrijstalen vaten gelegen tot het moment van bottelen.
  • Als er Invecchiata of Vecchia op het label staat, dan heeft de grappa 12 tot 18 maanden op hout gerijpt.
  • Riserva of Stravecchia betekent dat de grappa minsten 18 maanden gerijpt heeft.
  • Een monovitogno (ook wel single variety genoemd) is een grappa die van een enkele druivensoort gemaakt is, terwijl bij een monovitigni meerdere druivenrassen gebruikt zijn.
  • Een grappa Aromatica is gemaakt van aromatische druiven zoals Brachetto, Malvasia, Moscato en aromatische Traminer.

 

Zo drink je grappa

Grappa is dus perfect als difestief: een drank die altijd in de smaak valt na een goede maaltijd. Puur komen de smaken van een goede, langgerijpte grappa het best tot zijn recht. Daar kun je het best een speciaal grappaglas voor gebruiken. Dit tulpvormige glas doet enigszins denken aan traditionele Nederlandse jeneverglazen, zoals we die bijvoorbeeld voor een kopstootje gebruiken. Na het inschenken van het glas (voor de helft of een derde vol is genoeg) laat je deze even staan. Dat komt de smaak en geur alleen maar ten goede. Maar uiteraard is het verder helemaal aan jezelf hoe je van jouw grappa geniet. In Italië is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om een espresso met grappa te mengen. Dat heet een caffé corretto.

Online voordelig grappa kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw grappa snel in huis hebt.