Talisker WhiskyTalisker Whisky

Talisker Whisky

Talisker is de oudste whiskydistilleerderij op Isle of Skye, een van de mooiste plekje in Schotland. De single malt whisky van deze distilleerderij wordt al sinds 1830 op dezelfde plek gemaakt. Het is bovendien een van de oorspronkelijke Classic Malts en wordt over de hele wereld gedronken. Een perfect whisky met een geweldige huisstijl voor zowel beginnende liefhebbers als gevorderde whiskydrinkers. Maak nu kennis met de legende van Talisker!

De whisky's van Talisker:

Producten 1-18 van 38

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

De gebroeders MacAskill

Hugh en Kenneth MacAskill zijn de oprichters van Talisker Distillery, maar hun reputatie is niet helemaal brandschoon. Zij speelden een belangrijke rol in de zogenaamde ontruiming van de Hooglanden, ook wel de 'Clearances' genoemd. Omdat schapenteelt begin 19e eeuw aantrekkelijk werd voor grootgrondbezitters, werden veel pachters verdreven van hun boerderijen. Sommigen van hen vertrokken zelfs van Skye, het eiland waar Talisker ligt.

De gebroeders zochten niet alleen hun heil in de schapenteelt, maar ook in het maken van whisky. Toen ze Talisker oprichtten in 1830, werd een deel van de verdreven pachters daar als arbeider ingezet. Heel succesvol waren Hugh en Kenneth overigens niet: in 1848 nam de bank hun onderneming over. Het bleek lastig om geld te verdienen met zo'n afgelegen distilleerderij.

Toch groeide Talisker uit tot een van de bekendste whiskymerken ter wereld. Blenders zoals John Walker en Dewar wisten de kwaliteit van Talisker op waarde te schatten. Mede daardoor bestaat de distilleerderij na al die jaren nog.

Turf, rook en zilte zeelucht

Er zijn maar weinig single malt whisky's met zo'n kenmerkende eigen huisstijl als Talisker. Het smaakprofiel sluit ook nog eens perfect aan bij het stormachtige landschap van Isle of Skye. Deze whisky is dan ook met recht de trots van het eiland. Het motto van de distilleerderij? Dat is al jaren 'Made by the Sea'.

Talisker heeft vijf distilleerketels en maakt een single malt die rokerig, fruitig, ziltig en peperachtig is. Het is bepaald geen rookbom zoals je die soms van het bekende whiskyeiland Islay proeft, maar de rookinvloed is zeker merkbaar.

Bijna iedere whisky die bij Talisker wordt gemaakt is een eerbetoon aan het Isle of Skye. Er is zelfs een whisky vernoemd naar het eiland, maar ook eentje naar de hoofdstad van het eiland, Portree (de oude Gaelic-spelling is Port Ruighe). De Talisker 10 is al jarenlang een klassieker en een van de beste tienjarige single malts die verkrijgbaar is. Een mooi voorbeeld van de invloed van vatrijping zijn de Distillers Editions, die elk worden gefinisht in Amoroso-sherryvaten.

Talisker Whisky online kopen

Kan je ook niet wachten om jezelf een glas Talisker in te schenken? Kijk dan eens rustig rond in onze webshop. We hebben een mooi assortiment tegen scherpe prijzen. Mocht je een cadeau zoeken, dan kun je ook voor een geschenkverpakking kiezen.