Single Malt Whisky

Bij Whisky.nl vind je een enorm aanbod aan single malt whisky's. Binnen ons uitgebreide assortiment whisky zit veel lekkers, dus laat je verrassen door de grote keuze die je bij Whisky.nl hebt. Browse door de legio single malts uit tal van landen. Niet alleen Schotland of Ierland, maar onder andere ook Amerika, Australië, België, Taiwan en Nederland. Alle soorten en merken single malt whisky vind je hieronder. Kijk rustig even rond en plaats online je bestelling!

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
 

Producten 1-24 van 1526

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Wat is Single Malt Whisky?

Single malt is een soort grand cru van de whiskywereld. Terecht of niet, maar de reputatie van deze whiskysoort staat gelijk aan kwaliteit. Enkele van de meest vooraanstaande distilleerderijen ter wereld vallen onder deze categorie, zoals Macallan, Highland Park, Yamazaki en Ardbeg.

Maar wat is single malt nou eigenlijk? Door de term te ontleden, kom je al een heel eind, te beginnen met single. Daarmee wordt aangegeven dat de whisky bij één enkele distilleerderij geproduceerd is. Dit in tegenstelling tot een blended whisky, die bestaat uit whisky's van soms wel tientallen distilleerderijen.

Met malt wordt verwezen naar gerst, een van de belangrijkste ingrediënten van malt whisky. Een single malt bestaat voor 100% uit gerst, een graan dat volop wordt verbouwd in grote whiskylanden zoals Schotland en Ierland.

Verschil tussen Single Malt en Blended Whisky

Waar single malt whisky bij één enkele distilleerderij geproduceerd wordt, is blended whisky een mix van twee of meer whisky's van verschillende distilleerderijen. Deze worden samen gebotteld en verkocht onder één merknaam. De meeste blends bestaan uit en combinatie van grain whisky en malt whisky.

Malt whisky is gemaakt van gemoute gerst en gedistilleerd in koperen ketels. Distilleerderijen zoals Glenfiddich en Glenlivet maken bijvoorbeeld malt whisky. Het distilleren gebeurt in batches, precies zoals dat honderden jaren geleden ook al gebeurde.

Grain whisky is een nieuwere manier van whisky maken. Maar dat is relatief, omdat deze methode ook al sinds de 19e eeuw bestaat. Grain whisky hoeft niet van gerst gemaakt te zijn, maar is juist vaak van andere granen geproduceerd, zoals tarwe, maïs of rogge. De distillatie vindt plaats in zogenaamde distilleerkolommen.

De smaak van Single Malt Whisky

Iedereen ervaart smaak op een heel persoonlijke manier. Dat is bij whisky niet anders. Jouw referentiekader is uniek en vaak gekoppeld aan je opvoeding en ervaringen. Dus als een Glenfarclas voor de één heel lekker is, hoeft dat voor de ander nog niet zo te zijn.

Veel van de smaakelementen van single malt whisky ontstaan tijdens de fermentatie. Deze worden vervolgens geconcentreerd tijdens de distillatie. De smaak ontwikkelt zich daarna verder door rijping in houten vaten.

Elke whisky smaakt anders. Dat is afhankelijk van allerlei aspecten. Fermentatietijd, de gistsoort, de stijl van distilleren, de leeftijd. Allemaal beslissingen die door de producent genomen worden. Een whisky kan elegant en bloemig zijn, of juist fruitig met veel vanille, maar ook rokerig en maritiem. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voordelig Single Malt Whisky kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriete single malt whisky gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je snel jouw single malt in huis hebt. Alvast veel drinkplezier!