Highlands Whisky

De Schotse Hooglanden spreken tot de verbeelding. De lochs, kastelen, bergen, adelaars en herten vormen samen een romantisch plaatje. De beroemde whisky uit de Highlands maakt dat plaatje compleet. De Highlands is de grootste whiskyregio van Schotland met vele tientallen distilleerderijen verspreid over een enorm oppervlakte. Highland whisky staat bekend om zijn rijke, volle smaak, geproduceerd bij roemruchte distilleerderijen zoals Glenmorangie, Dalmore, GlenDronach, Glengoyne en Old Pulteney. Zoek je een goede fles Highland whisky? Die koop je natuurlijk online bij Whisky.nl.

Producten 1-24 van 335

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Ontstaan van Highland whisky

Over het algemeen bestaat het beeld dat de Schotse whiskyregio's ooit zijn ontstaan om de smaakverschillen tussen verschillende whisky's aan te geven. In het geval van de Highlands klopt dat zeker niet. In tegendeel zelfs, want de grens tussen de Schotse Highlands en Lowlands is het gevolg van politieke en bestuurlijke beslommeringen.

In de 18e eeuw was de oorlog met Frankrijk een van de belangrijkste politieke kwesties in Groot-Britannië was. Die oorlog duurde lang. En een oorlog kost veel geld. Ongeveer de helft van de oorlog werd gefinancierd door accijns te heffen, bijvoorbeeld op gemoute gerst of op basis van de productiecapaciteit van gerst. Tijdens het opstellen van regelgeving voor deze belasting is officieel een grens getrokken tussen de Highlands en Lowlands.

In de Highlands hoefde minder belasting betaald te worden, maar mocht er maar heel beperkt geproduceerd worden. Dat werkte illegaal stoken in de hand, maar kwaliteit kwam voorop te staan. In de Lowlands moest enorm veel aan de staat afgedragen worden, met massaproductie van inferieure whisky tot gevolg. Het heeft daarna decennia geduurd voordat whisky uit de Lowlands zijn reputatie weer enigszins wist te herstellen.

Verschillende Highland whiskyregio's

Omdat de Highlands een groot deel van Schotland beslaan, wordt deze vaak in verschillende subregio's ingedeeld. Elke regio heeft eigen kenmerken, maar het is lastig om per regio een specifiek smaakprofiel aan te wijzen. Twee whiskydistilleerderijen kunnen immers naast elkaar liggen, maar enorm verschillende whisky produceren. Hieronder geven we je wat meer informatie over de onderverdeling van de Highlands, inclusief enkele van de bekendste distilleerderijen.

  • Northern Highlands: langs de kustweg vanuit Inverness ligt een reeks geweldige distilleerderijen. Hier vind je whisky met kustinvloeden, maar ook de lichte, kruidige whisky van Glenmorangie, de rijke, complexe Dalmore en de bijzondere, wassige single malt van Clynelish.
  • Southern Highlands: dit deel schurkt tegen de Lowlands aan en de whisky heeft dan ook iets meer weg van die lichtere Lowland-stijl, maar is nog steeds robuust. Bekende distilleerderijen in dit stukje Schotland zijn bijvoorbeeld Glengoyne, Edradour en Aberfeldy, maar ook de unieke Loch Lomond-distilleerderij.
  • Western Highlands: qua natuurschoon kan er weinig tipen aan de Western Highlands. Veel van de whisky's uit deze regio hebben vaak een aards randje, maar kunnen ook erg fruitig of ziltig zijn. Denk bijvoorbeeld aan Oban of Ben Nevis.
  • Eastern Highlands: in het oosten van de Highlands vind je een enorme variëteit aan distilleerderijen. GlenDronach staat bijvoorbeeld bekend om sherrygerijpte whisky, terwijl het fruitige Glenglassaugh ook een duidelijke kustinvloed heeft. Glen Garioch en Ardmore zijn dan weer robuuster. Ardmore is zelfs rokerig.

Voordelig online Highland whisky kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Highland whisky snel in huis hebt.