Nikka WhiskyNikka Whisky

Over Nikka

Het is allang geen geheim meer dat Japanse whisky van absolute wereldklasse is. Een van de beste en grootste producenten van Japanse whisky is Nikka. Dit bedrijf is eigenaar van een aantal iconische distilleerderijen, zoals Yoichi en Miyagikyo. Oprichter Masataka Taketsuru wordt zelfs gezien als de vader van de Japanse whiskyindustrie. Zijn nalatenschap is enorm, getuige dat zijn whisky's een eeuw later ook gewoon bij ons in de webshop verkrijgbaar zijn Dat had de grote man vast zelf ook niet kunnen voorzien.

De whisky's van Nikka:

Filteren
 

Producten 1-17 van 27

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

De legende van Masataka Taketsuru

De man achter Nikka is Masataka Taketsuru. Door whiskyliefhebbers wordt deze visionair op handen gedragen. In 1918 trok hij alleen naar Schotland om daar het geheim achter whisky te ontdekken. Daar werd hij de eerste Japanner ooit die het ambacht van whisky stoken volledig onder de knie kreeg. Hij studeerde aan de University of Glasgow, legde zich toe op scheikunde en liep stage bij drie distilleerderijen: Longmorn, Bo'ness en Hazelburn. Alleen Longmorn bestaat tegenwoordig nog.

In 1920 keerde Masataka terug naar Japan met zijn Schotse vrouw Rita. Daar had hij een aantal jaar later veel inspraak bij de bouw van Yamazaki, de eerste echte whiskydistilleerderij in Japan. In 1934 richtte Masataka zijn eigen bedrijf op: Dai Nippon Kaju, wat zoveel betekent als de 'Great Japanese Juice Company'. Hij bouwde de Yoichi-distilleerderij en een aantal jaar later bracht hij zijn eerste whisky op de markt. De naam? Nikka, een afkorting van Nippon Kaju.

Masataka overleed in 1979, maar zijn populariteit in Japan is nog steeds enorm. Dat bleek wel toen zijn levensverhaal in 2014 verfilmd werd. De televisieserie Massan werd massaal bekeken. Dat deed de verkoop van Nikka Whisky ook goed, die in die periode met 50% steeg!

Nikka, Yoichi & Miyagikyo

Nikka heeft twee distilleerderijen. Naast Yoichi is dat tegenwoordig ook Miyagikyo. Deze distilleerderijen zijn allebei door Masataka ontworpen en produceren contrasterende whiskystijlen. Yoichi is veel krachtiger en soms bijna rokerig, terwijl de malt whisky van Miyagikyo zachter en bloemiger is. Daarnaast kan Miyagikyo ook graanwhisky produceren.

Deze verschillende stijlen worden gecombineerd in bepaalde blends van Nikka zoals de Tailored, Days of Nikka from the Barrel. In tegenstelling tot in Schotland, is het in Japan niet gebruikelijk dat distilleerderijen hun whisky onderling verkopen of zelfs ruilen. Daarom moet Nikka wel verschillende stijlen whisky maken, zodat ze de mooie complexe blended whisky's waar ze bekend om staan uit kunnen blijven brengen.

Nikka Whisky online kopen

Nieuwsgierig geworden naar de Japanse whisky's van Nikka? Dat begrijpen we helemaal! Gelukkig kunnen wij je helpen je nieuwsgierigheid te stillen. Neem eens een kijkje tussen ons assortiment Nikka Whisky. Plaats daarna je bestelling (dat is heel eenvoudig!) en wij zorgen dat je snel jouw favoriete fles in huis hebt.