Canadese Whisky

Schotse whisky en bourbon krijgen de meeste aandacht, maar het zou een grote fout zijn om Canadese whisky te negeren. Het is een van de grootste whiskyproducerende landen en de kwaliteit is hoog, maar het imago blijft nog wat achter. Toch werd nog niet zo lang geleden Crown Royal tot een van de beste whisky's ter wereld uitgeroepen. Er zit veel potentie in Canadese whisky. Daarom zijn we blij dat we bij Whisky.nl een mooi assortiment hebben liggen. Kijk eens rustig rond, plaats daarna eenvoudig online je bestelling en wij zorgen dat jouw goede fles Canadese whisky snel bezorgd wordt!

12 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Kennismaking met Canadese whisky

Canada heeft vooral een reputatie op het gebied van rye whisky. Dit is whisky die (grotendeels) van rogge gemaakt is, maar dat betekent niet dat alles uit Canada onder die noemer valt. Maar waar komt die associatie dan toch vandaan? Daarvoor moeten we ver terug in de tijd gaan.

Lang geleden werd Canadese whisky voornamelijk van tarwe gemaakt. Dit was immers ruim voorhanden. Toen Nederlandse en Duitse immigranten in Canada aankwamen, voegden ze rogge aan het recept toe. Die stijl werd zo populair dat het op een gegeven moment gebruikelijke werd om in de winkel naar 'rye' te vragen, ook al was rogge niet het dominante graan in de Canadese whisky. De tarwe werd op een gegeven moment vervangen door maïs, maar de bijnaam verdween niet. Nog steeds zijn er Canadezen die hun whisky 'rye' noemen, ongeacht of er ook daadwerkelijk veel rogge gebruikt is.

Zo wordt Canadese whisky gemaakt

Er zijn verschillende grote producenten in Canada. Zo is er Hiram Walker, waar bijvoorbeeld Lot 40 Rye Whisky gemaakt wordt, maar ook Black Velvet en Gimli (Crown Royal). Er is geen hele strenge regelgeving voor Canadese whisky. Elk van de grote distilleerderijen heeft daarom een eigen productieproces ontwikkeld. Maar er zijn natuurlijk wel wat overeenkomsten.

De afstand tussen de distilleerderijen is enorm. Daarom wordt de meeste Canadese whisky bij een distilleerderij gemaakt, net als Schotse single malt whisky. De meeste Canadese distilleerderijen gebruiken ook geen mashbills, een soort van recept voor de verschillende granen. In plaats daarvan fermenteren en distilleren ze de verschillende granen apart. Na rijping in eikenhoutenvaten worden deze verschillende distillaten met elkaar gemengd.

De 9,09%-regel

In Canada is het toegestaan om een whisky op smaak te brengen met 9,09% aan andere dranken dan whisky. Deze regel was oorspronkelijk in het leven geroepen als hulpmiddel voor Amerikaanse producenten. Het idee is dat er wat Amerikaanse drank aan de Canadese whisky toegevoegd kon worden. Als dit dan naar de VS geëxporteerd werd, hoefde er minder belasting betaald te worden.

Tegenwoordig wordt er nog maar weinig gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. En als Canadese meesterblenders dat wel doen, is het om de whisky een extra laag complexiteit te geven. Zo zit er in de J.P. Wiser's Union 52 een klein aandeel van 52 jaar oude Schotse whisky.

Voordelig online Canadese whisky kopen

Met het mooie aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Canadese whisky snel in huis hebt.