Het is allang geen geheim meer dat Japanse whisky van absolute wereldklasse is. De opkomst van Japanse whisky is op z'n minst opmerkelijk te noemen. Toen Japanse whisky zo rond 2013 eindelijk meer in de spotlight kwam te staan, ging het razendsnel. Tegenwoordig is er schaarste en moeten distilleerderijen alles op alles zetten om aan de vraag te voldoen. Gelukkig hebben we bij Whisky.nl nog steeds een mooi assortiment met de beste Japanse whisky. Met onder andere Nikka, Hibiki en Suntory ben je bij ons aan het goede adres!
Er staan twee mensen aan de wieg van de Japanse whiskyindustrie: Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii. Taketsuru werd in 1918 naar Schotland gestuurd om daar het kunstje af te kijken. Hij studeerde in Glasgow en liep stage bij beroemde distilleerderijen in Speyside en Campbeltown. Daarna keerde hij terug naar Japan met een schat aan informatie én een Japanse vrouw.
Daar bundelde hij in 1921 zijn krachten met zijn baas Torii. Oorspronkelijk wilde Taketsuru een distilleerderij bouwen op het afgelegen eiland Hokkaido, omdat het klimaat daar het meest op Schotland leek. Maar Torii zag de afgelegen locatie niet zitten en uiteindelijk bouwde het tweetal Yamazaki, net buiten Kyoto.
Taketsuru werkte daarna nog jaren als manager van Yamazaki, maar in 1934 ging hij alleen verder. Alsnog bouwde hij een distilleerderij op Hokkaido, genaamd Yoichi. Tegenwoordig domineren de bedrijven die door Taketsuru en Torii opgericht werden (Nikka en Suntory) nog steeds de Japanse whiskyindustrie.
Japanners hebben het maken van whisky van de Schotten geleerd. Ze steken enorm veel zorg en tijd in het productieproces, maar de whisky uit Japan vertoont over het algemeen veel overeenkomsten met Schotse whisky. Gerst wordt bijvoorbeeld niet in Japan verbouwd, en dus komt een deel van de gerst zelfs uit Schotland. Mogelijk zou je Japanse whisky als iets verfijnder kunnen omschrijven.
Het gebruik van zogenaamde Mizunara-vaten is een aspect dat typisch Japans. Dit type eikenhout groeit alleen in Japan en is heel zeldzaam. Het is vrij bewerkelijk en lekt sneller. Daarom gingen Japanse distilleerders pas Mizunara gebruiken toen het na de Tweede Wereldoorlog lastig was om aan Europees of Amerikaans eikenhout te komen. De smaak bleek echter heel bijzonder én lekker! Whisky's die in Mizunara-hout gerijpt hebben, zijn populair en verkopen vaak snel uit.
Dat er op jouw whisky staat dat deze uit Japan komt, betekent nog niet dat dit ook echt het geval is. De regelgeving voor Japanse whisky is vrij soepel, waardoor het mogelijk is om whisky uit bijvoorbeeld Canada of Schotland naar Japan te importeren, en dit vervolgens als Japanse whisky op de markt te brengen. Steeds meer bedrijven zijn hier tegenwoordig gelukkig transparant over. Als wij dit soort informatie hebben, dan doen we ons best om dat te vermelden in de beschrijving van een product.
In 2021 was er goed nieuws voor Japanse whisky. De regelgeving veranderde niet, maar grote producenten spraken onderling af om meer duidelijkheid te bieden over de herkomst van whisky. Een mooie stap in de goede richting!
Met het mooie aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Japanse whisky snel in huis hebt.