Amerikaanse Whiskey

Amerika is het thuisland van enkele van de bekendste en populairste whiskey's ter wereld. Denk aan Jack Daniel's, Jim Beam, Four Roses en al die andere grote namen. Veruit het overgrote deel van de whiskey die in de Verenigde Staten gemaakt wordt, is bourbon. Deze geweldige whiskystijl is enorm populair. En dat is terecht, maar Amerikaanse whiskey is zoveel meer dan dat! Op Whisky.nl hebben we een uitgebreid assortiment bourbon en Amerikaanse whiskey. Kijk rustig even rond en plaats online je bestelling.

Producten 1-23 van 177

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Wat is Amerikaanse whiskey?

Er zijn veel verschillende Amerikaanse whiskeysoorten. Bourbon is met afstand de bekendste en mag dan ook alleen in de Verenigde Staten gemaakt worden. Vaak wordt gedacht dat alle bourbon in Kentucky gemaakt moet worden, maar dat klopt niet. Bourbon mag ook elders in Amerika geproduceerd worden. Tennessee whiskey moet dan wel weer echt uit Tennessee komen.

Dan is er nog rye whiskey. Dat hoeft niet per se in Amerika gemaakt te worden. Canada staat bijvoorbeeld om rye whiskey bekend, maar ook in Nederland wordt deze stijl geproduceerd. Daarnaast wordt in Amerika ook gewoon single malt whiskey gemaakt, de stijl waar Schotland bekend om staat.

De smaken van Amerikaanse whiskey

De mythe die vaak over Amerikaanse whiskey de ronde doet, is dat het allemaal zoet is. Het is begrijpelijk waar dit vandaan komt. Maïs wordt immers veel gebruikt voor Amerikaanse whiskey. En dat is een zoeter graan dan bijvoorbeeld gerst, dat voornamelijk in Schotse whisky gebruikt wordt.

Maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat alle Amerikaanse whiskey zoet is. Vooral bourbon heeft die naam, en vanille en karamel vind je inderdaad vaak terug. Maar ook de tannines van het hout spelen een heel belangrijke rol. Bij rye whiskey zorgt het graan juist weer voor een aardse, fruitige smaak met een fijne kruidigheid. Het beste is natuurlijk om zelf aan het proeven te slaan. Dan zul je al snel ontdekken hoe divers Amerikaanse whiskey is.

Waar wordt het van gemaakt?

Alle Amerikaanse whiskey moet van van graan gemaakt worden. Maar per categorie zijn er strengere vereisten. Zo moet bourbon voor minstens 51% uit maïs bestaan. De rest kan aangevuld worden met een combinatie van andere granen. Vaak is dat rogge of tarwe. Voor Tennessee whiskey geldt dezelfde vereiste.

Rye whiskey moet daarentegen dan weer van 51% rogge gemaakt worden. De rest bestaat meestal uit maïs, tarwe of gemoute gerst. Dan is er nog zoiets als corn whiskey, dat voor 80% uit maïs moet bestaan.

Hoe wordt 't Amerikaanse whiskey gemaakt?

De regels zijn niet enorm streng. Amerikaanse whiskey is dan ook een parapluterm voor veel soorten whiskey. De whiskey in Amerika mag in distilleerketels of -kolommen gemaakt worden. Verder zijn er (op een paar uitzonderingen na) de volgende regels:

  • gedistilleerd tot maximaal 95% en gerijpt in eikenhout
  • gebotteld op minimaal 40%
  • het moet de algemene smaak, aroma en kenmerken van whiskey hebben

Een whiskey mag pas een straight whiskey genoemd worden als deze minstens 2 jaar oud is en er verder niets aan toegevoegd is. Voor bourbon en rye whiskey geldt nog de regel dat deze alleen in nieuwe eikenhoutenvaten mag rijpen. Die vaten zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de smaak. Daarnaast mag de whiskey tot maximaal 80% gedistilleerd worden.

Dan is er nog Tennessee whiskey. Daar gelden verder dezelfde regels voor, behalve dat er nog een extra stap aan het productieproces toegevoegd wordt, het zogenaamde Lincoln County Process. Tijdens deze stap wordt de whiskey gefilterd door houtskool van de suikeresdoorn. Dat gebeurt nog voordat de whiskey in vaten rijpt.

Online Amerikaanse whiskey & bourbon kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Amerikaanse whiskey of bourbon snel in huis hebt.