Islay Whisky

Als er één Schotse whiskyregio is die door een bepaalde stijl gekenmerkt wordt, dan is het Isle of Islay. De rokerige single malts afkomstig van dit eiland zijn overal ter wereld beroemd. Laphroaig, Bowmore, Ardbeg, Lagavulin ... Er is geen enkele distilleerderij op Islay die geen geweldige reputatie heeft. Momenteel zijn het er negen, maar daar lijkt het niet bij te blijven. Zo populair is Islay whisky, dat dit kleine whiskyeiland bijna uit zijn voegen barst. Meer weten? Lees dan hieronder alles over Islay whisky. Wil je ook meteen de unieke smaak van dit eiland ervaren, bestel dan online een van de geweldige whisky's in de webshop van Whisky.nl!

Producten 1-24 van 229

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Kennismaking met Islay whisky

Islay wordt ook wel de Koningin van de Hebriden genoemd, een uitgestrekte groep eilanden voor de westkust van Schotland. Er wonen iets meer dan 3000 mensen, waarvan een groot aantal in de whiskyindustrie of het toerisme werkt. Het hele jaar door maken whiskyliefhebbers de pilgrimstocht naar Islay om zich onder te dompelen in het Mekka van de Schotse whiskywereld. In de zomer verdrievoudigd het inwoneraantal daardoor, terwijl tijdens het beroemde Feis Ile-whiskyfestival in mei soms zelfs 20.000 mensen op het eiland zijn.

Volgens sommige bronnen wordt er al sinds de vroege 14e eeuw whisky gedistilleerd op Islay, toen Ierse monniken de lokale bewoners het ambacht bijbrachten. Vroeger werd er op Islay veel door de bewoners zelf gedistilleerd. In hun woning of op boerderijen. Een deel van oudere distilleerderijen op het eiland heeft zijn oorsprong dan ook in het illegaal stoken van whisky. Vroeger werd de whisky rechtstreeks van de distilleerderij naar het vasteland vervoert. Dat gebeurde per boot en dus was het logisch om een distilleerderij aan het water te bouwen. Dat levert tegenwoordig nog steeds iconische plaatjes op. De naam van een distilleerderij staat bijna zonder uitzondering groot op een van de witgeschilderde gebouwen, zodat deze vroeger makkelijk vanaf zee te herkennen was.

Smaak & stijl van Islay whisky

Niet alle whisky die op Islay gedistilleerd wordt, is rokerig. Zo is een groot deel van de productie van Bunnahabhain zonder een spoortje rook. Dat geldt ook voor Bruichladdich, dat overigens onder de merknamen Port Charlotte en Octomore ook zwaar geturfde whisky's uitbrengt. Het gros van de distilleerderijen maakt echter exclusief rokerige single malt whisky.

Hoe brengen ze die rooksmaak in de whisky aan? Dat gebeurt al tijdens het mouten van de gerst. Dat is het proces waarbij gerst in water geweekt wordt, zodat dit ontkiemt. Daarbij wordt zetmeel in suiker omgezet. Het ontkiemen van de gerst moet echter gestopt worden. Dat kan door middel van hete lucht, maar ook door de gerst met een turfvuur te verhitten. De rook die ontstaat tijdens een turfvuur trekt in de gerst. Die smaak proef je terug in de uiteindelijke whisky.

Bekende Islay-distilleerderijen

Eigenlijk zijn alle distilleerderijen op Islay bekend, maar de distilleerderijen aan de zuidkant van het eiland waarschijnlijk het meest. Deze worden ook wel de Kildalton-distilleerderijen genoemd.

Ardbeg: deze distilleerderij ligt eenzaam in een kleine inham aan de zuidkust van Islay, niet ver van Lagavulin en Laphroaig. Op Ardbeg Day verschijnt jaarlijks een nieuwe whisky in gelimiteerde oplage. Whisky's die eerder uitkwamen waren bijvoorbeeld de Blaaack, Dark Cove, Perpetuum, Kelpie en Alligator.

Laphroaig: een van de meest uitgesproken whisky's en een enorm intense smaakervaring. Dat is Laphroaig. Laphroaig is een van de weinige distilleerderijen die nog een deel van haar eigen gerst mout. Dit wordt meestal gedaan in grote gespecialiseerde fabrieken, maar bij Laphroaig zijn de moutvloeren bewust in stand gehouden.

Lagavulin: de distilleerderij werd in 1816 opgericht door John Johnston en is vernoemd naar de rotsachtige baai waarin de distilleerderij ligt. In 1988 werd Lagavulin een van de zes oorspronkelijke Classic Malts of Scotland.

Voordelig online Islay whisky kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Islay whisky snel in huis hebt.