Ardbeg WhiskyArdbeg Whisky

Planet Ardbeg

Betreed de wereld van Planeet Ardbeg... Een land van reusachtige planten en nog grotere beesten, waar een koperen stad wordt aangevallen door een monsterlijk wezen en een mystieke woestijn echo's draagt van een ver verleden. De Quantum Distiller doorkruist dit drieluik van fantastische verhalen en reist door tijd en ruimte om ingrediënten en inspiratie te verzamelen voor het ultieme drankje...

De whisky's van Ardbeg:

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Inhoud
 

Producten 1-13 van 25

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

De geschiedenis van Ardbeg

Ardbeg ligt eenzaam in een kleine inham aan de zuidkust van Islay, niet ver van  Lagavulin en Laphroaig. Ooit werd daar illegaal whisky gestookt, toen smokkelaars de afgelegen locatie en geweldige omstandigheden voor het maken van whisky in hun voordeel gebruikten. Uiteindelijk maakten de smokkelaars plaats voor een legitieme operatie. In 1815 werd de Ardbeg-distilleerderij zoals we die vandaag de dag kennen opgericht door John McDougal.

Ardbeg moest gedwongen de deuren sluiten in 1981. Pas in 1989 werd op kleine schaal de productie weer opgepakt, maar eigenlijk kwam de boel pas echt weer goed op gang toen Glenmorangie in 1997 de distilleerderij overnam. Sindsdien rijgt Ardbeg de successen aan elkaar. Zowel de Ardbeg Ten en de Ardbeg Uigeadail werden door expert en whiskyschrijverJim Murray uitgeroepen tot zijn whisky van het jaar.

Het kenmerkende olieachtige mondgevoel van Ardbeg is het gevolg van een zogenaamde 'purifier'. Dit pijpje zit bovenaan de ketel en vangt de zwaardere alcoholcomponenten tijdens het distilleren op. Die worden vervolgens teruggevoerd naar de onderkant van de ketel, zodat er extra contact is met het koper van de ketel. Deze purifier wordt door geen enkele andere distilleerderij op Islay gebruikt.

Ardbeg Day

Een keer in het jaar is het Ardbeg Day. Deze feestelijke dag wordt tijdens het Feis Ile-festival gevierd en valt altijd aan het einde van mei of het begin van juni. Bij de distilleerderij verzamelen fans van Ardbeg zich, waar ze worden vermaakt met muziek, activiteiten, eten en natuurlijk ook whisky.

Op Ardbeg Day verschijnt jaarlijks een nieuwe whisky in gelimiteerde oplage. Whisky's die eerder uitkwamen waren bijvoorbeeld de Blaaack, Dark Cove, Perpetuum, Kelpie en Alligator. Deze bijzondere single malts zijn populair bij liefhebbers van het merk én verzamelaars.

Ardbeg online kopen

Ardbeg is geliefd vanwege de rijke, geturfde single malts waar whiskyliefhebbers overal ter wereld van smullen. Of het nou oude whisky uit de jaren '70 is (die werkelijk legendarisch is) of de 5 jaar oude Wee Beastie, Ardbeg smaakt altijd naar meer.

Gelukkig hebben we bij de webshop van Whisky.nl een ruim assortiment, zodat je nooit om een lekker glas Ardbeg verlegen hoeft te zitten. Hou jij ook zo van rokerige whisky? Dan is Ardbeg echt aan jou besteedt. Plaats nu je bestelling en wij zorgen dat je snel van jouw fles kun genieten.