Whisky Sour Cocktail Recept

Whisky Sour is een van de populairste whisky cocktails! Maar wat zit daar nou precies in en hoe maak je dat? Bekijk hier het Whisky Sour Recept.

Een Whiskey Sour is een klein beetje zure en romige cocktail op basis van Whiskey, vaak bourbon whisky. Hier wordt citroensap, suikersiroop en rauw eiwit toegevoegd. Het ziet er fantastisch uit maar is eigenlijk heel simpel om te maken.


De ingrediënten:

 • 2 delen Whiskey (bij voorkeur een Bourbon)
 • 1 deel Citroensap, vers geperst het lekkerst
 • 1/2 deel suiker siroop
 • 1/2 deel eiwit
 • Ijsklontjes

De tools die je nodig hebt:

 • Een Cocktail Shaker
 • Een Zeefje (Strainer)
 • Een kort, breed glas

Garnering/Versiering:

 • Een kers en een Sinaasappel(schil)

Een whiskey sour maken:

Stap 1:
Doe eerst ijs in de Cocktail shaker, doe hier de 2 delen Whiskey en 1 deel citroensap bij. Voeg hier een half deel Suiker Siroop aan toe. Tik een eitje en zorg dat alleen het eiwit in de shaker terecht komt, niet het eigeel (dooier). Schud dit geheel voor ongeveer 20 seconde goed.

Stap 2:
Doe nu (grote) ijsklontjes in het glas en giet de inhoud van de shaker door een zeefje in het glas.

Stap 3:
Maak de cocktail echt af door er een kers en een stukje sinaasappel of sinaasappelschil aan toe te voegen. Hier kun je zelf creatief mee zijn, dat gaat voornamelijk om het oog en een beetje om de geur.

Amerikaanse Whisky

Bartools

Siropen

De Geschiedenis van Whisky Sour

De term "cocktail" zelf kwam pas in de jaren 1800 in zwang, maar het mengen van gedistilleerde dranken met andere ingrediënten dateert al van vele eeuwen daarvoor. Het gebruik van kruiden, specerijen, citrusvruchten en suiker om de smaak van sterke dranken te verbeteren, was al bekend in oude culturen.

Terwijl het concept van het mengen van whiskey of bourbon met andere ingrediënten al lang bekend was, wordt de eerste schriftelijke verwijzing naar de Whisky Sour verondersteld te dateren uit de jaren 1860. In een krantenartikel uit dat decennium wordt al gesproken over een "Whisky Sour" als een populaire drank in Wisconsin. Echter, het is waarschijnlijk dat de cocktail in verschillende vormen al eerder werd gemaakt in andere delen van de Verenigde Staten.

Tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw werd de Whisky Sour steeds populairder, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook wereldwijd. De cocktail werd beschouwd als een verfrissend en smaakvol drankje, perfect voor zowel zomerse dagen als gezellige avonden in bars en restaurants.

Tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten, die duurde van 1920 tot 1933, werd de Whisky Sour een populaire drank in speakeasies (illegale bars) en geheime gelegenheden, waar het de kracht van slechte, illegaal gestookte whisky kon verdoezelen.

Met de tijd evolueerde de Whisky Sour en werden er variaties op het oorspronkelijke recept bedacht. Zo ontstonden er variaties met verschillende soorten whisky, zoals bourbon of Schotse single malt whisky, en werden er extra ingrediënten toegevoegd om de smaak te verfijnen. Sommige varianten gebruikten limoensap in plaats van citroensap, terwijl anderen suikersiroop toevoegden om een zachtere zoetheid te verkrijgen.

Tegenwoordig is de Whisky Sour een tijdloze klassieker die nog steeds populair is in bars en cocktailmenu's over de hele wereld. Met zijn verfrissende en evenwichtige smaak blijft de Whiskey Sour geliefd bij whiskyliefhebbers en cocktailgenieters van alle leeftijden.

Creative Variaties

Hoewel de klassieke Whisky Sour al heerlijk is, zijn er verschillende variaties mogelijk om de cocktail aan te passen aan persoonlijke smaakvoorkeuren. Enkele populaire varianten zijn onder andere:

 • Maple Whisky Sour: Vervang suikersiroop door ahornsiroop (Maple syrup) voor een natuurlijke zoetheid.
 • Blood Orange Whisky Sour: Gebruik versgeperst bloedsinaasappelsap voor een unieke en levendige kleur en smaak.
 • Smoky Whisky Sour: Voeg een vleugje rokerige whisky toe voor een intense en complexe smaak.