Welke Cognac merken zijn er allemaal? Alle Cognacmerken vind je hier! Handig van A tot Z.

Alle Cognac merken en soorten op alphabet!

Bekijk alle Cognac merken van alle verschillende Cognac distilleerderijen hieronder, klik op een van de namen om alle Cognac's van dat merk of distilleerderij te zien.

De verschillende Cognac merken:

Welke soorten Cognac zijn er?

Naast verschillende Cognac merken zijn er veel verschillende Cognacsoorten, alle cognac komt uit hetzelfde Cognac-gebied in Frankrijk, en alle Cognac wordt van druiven gemaakt. Wat is dan het verschil? Het grootste verschil zit in de manier van maken en vooral het laten rijpen Je hebt vast van een aantal verschillende soorten gehoord, maar wat zijn de verschillen van de Cognacsoorten? Hieronder een lijstje met verschillende soorten Cognac.

Er zijn veel soorten Cognac met ieder z’n eigen onderscheiding wat meestal ook tot een eigen smaak leidt:

De verschillende soorten Cognac

  • V.S. Cognac of VS Cognac of *** Cognac
  • V.S.O.P. Cognac of VSOP Cognac of Réserve Cognac
  • X.O. Cognacof XO Cognac
  • Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale Cognac

V.S. Cognac of VS Cognac of *** Cognac

Very Special (Very Superior) of ***, is Cognac die minimaal 2,5 jaar gerijpt heeft.

V.S.O.P. Cognac of VSOP Cognac of Réserve Cognac

Very Special Old Pale of Very Superior Old Pale, is cognac die minimaal 4 jaar heeft gerijpt. Réserve wordt gebruikt om speciale kwaliteit van een cognac aan te duiden.

X.O. Cognacof XO Cognac & Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale Cognac

XO staat voor Exceptionally Old, dit zijn cognacs die minimaal 6 jaar hebben gerijpt. Napoleon is een onofficiële leeftijdsaanduiding voor Cognac en vergelijkbaar met Cognac van XO kwaliteit, wat betekend dat de jongste eau-de-vie minimaal 6 jaar gerijpt heeft in eiken vaten. De grondslag voor deze benaming ligt bij het Cognac huis Courvoisier en de Franse Keizer Napoleon.