Rum

Wie een goede fles rum zoekt, is bij Whisky.nl aan het juiste adres. We hebben meer dan 100 verschillende soorten op voorraad van alle verschillende Rum merken. Het assortiment varieert van de wereldberoemde rums van Bacardi tot een elegante rhum agricole uit het Caribische gebied. Rum is dan ook een veelzijdige drank die je meteen naar tropische oorden transporteert. Dit is de goedkoopste en eenvoudigste manier voor een minivakantie naar de Dominicaanse Republiek, Jamaica of Trinidad & Tobago. Maar hoe wordt rum eigenlijk gemaakt? En wat is het verschil tussen witte rum en donkere rum? Hieronder leggen we je alles uit, zodat je daarna zonder moeite kunt kiezen uit ons uitgebreide assortiment. Want een goede rum tegen een scherpe prijs koop je immers online bij Whisky.nl.

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
Regio
Type Rum
 

Producten 1-24 van 398

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Zo wordt rum gemaakt

Veruit de meeste rum wordt van melasse gemaakt. Dit is een bijproduct dat ontstaat tijdens de productie van suiker. In enkele gevallen, bijvoorbeeld bij zogenaamde rhum agricole, is vers suikerrietsap de belangrijkste grondstof. Om van de grondstof alcohol te maken, is er gist nodig. Veel distilleerderijen cultiveren hun eigen giststam, omdat deze van groot belang is voor de uiteindelijke smaak van de rum. Na de fermentatie, die soms wel weken kan duren, is er een zoete, alcoholhoudende drank van 4% tot 8%.

Om daar rum van te maken, moet deze drank gedistilleerd worden. Dat kan in traditionele koperen ketels, maar ook in modernere distilleerkolommen. Het voordeel van de kolommen is dat er continu gedistilleerd kan worden, terwijl de koperen ketels slechts in batches kunnen produceren. De verschillende distillatieprocessen zorgen uiteraard ook voor verschillende smaakprofielen. Bij de productie in koperen ketels ontstaat meestal een zwaardere, aromatische rum. De rum uit een distilleerkolom is over het algemeen een stuk lichter van smaak.

Een enkele uitzondering daargelaten, rijpt de rum na het distilleren op eikenhoutenvaten. Dit is een erg belangrijk onderdeel van de whiskyproductie. Tijdens de houtrijping transformeert de rum van een jong distillaat naar een volwassen drank die ook in jouw drankencollectie niet misstaat.

Wat is rum?

Rum is zo enorm veelzijdig dat het lastig is om deze drank in een hokje te stoppen. Het mag overal ter wereld gemaakt worden, dus er is zelfs Nederlandse rum. Maar de bekendste rums komen over het algemeen toch uit het Caribische gebied. Enkele van de belangrijkste rumregio's zijn bijvoorbeeld Barbados, Martinique, Jamaica, Guyana en Cuba. En geen enkele rum smaakt hetzelfde, want in elke regio doen ze het net weer even anders. Dus hoe weet je nu welke rum bij jouw past? Misschien kun je dat al prima zelf inschatten. Zo niet, dan helpen wij je natuurlijk graag verder.

Van oudsher werd rum eigenlijk vooral onderverdeeld in witte rum, gouden rum en donkere rum. Witte rum heeft meestal een lichte smaak, hoewel bepaalde rhum agricoles van de Franse eilanden een vollere smaak hebben. Gouden rum heeft een medium body en heeft meestal meerdere jaren op eikenhoutenvaten gerijpt. Donkere rum is de volle, rijke rum die vaak in traditionele koperen ketels gemaakt is. Door lange rijping is deze rum perfect om puur te drinken.

Soms wordt rum ook ingedeeld op basis van herkomst. In dat geval wordt bijvoorbeeld over de Spaanse, Franse en Engelse stijl gesproken. Die indeling is gebaseerd op het koloniale verleden van de Carbische eilanden.

Nieuwe rumclassificaties

Veel rumproducenten en rumdrinkers kijken tegenwoordig echter verder dan witte of donkere rum en herkomst. De kleur van een rum is namelijk niet allesbepalend voor de smaak. Daarom introduceerde rumexpert Luca Gargano een nieuwe classificatie die gebaseerd is op hoe de rum gemaakt is. Kleur speelt geen rol meer. Er wordt met name gekeken naar de grondstof en de soort ketels die gebruikt zijn. Wordt er bijvoorbeeld melasse of vers rietsuikersap gebruikt? En is er sprake van distillatie in distilleerketels of distilleerkolommen? Gargano kwam uiteindelijk met het volgende lijstje:

  • Pure Single Rum - gemaakt van 100% melasse in koperen distilleerketels
  • Pure Single Agricole Rhum - gemaakt van 100% suikerrietsap in koperen distilleerketels
  • Single Blended Rum</strong> - gemaakt van 100% Traditional Column and Pot Still rums
  • Traditional Rum - gemaakt in een traditionele distilleerkolom
  • Modern Rum - gemaakt in een moderne distilleerkolom

Pure betekent dat de rum volledig in koperen distilleerketels gemaakt is. Met Single bedoelt Gargano dat de rum bij een enkele distilleerderij gemaakt is.

Voordelig online rum kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw rum snel in huis hebt.