Likeur

Wil je graag een goede likeur aan je thuisbar toevoegen? Dan slaag je ongetwijfeld bij Whisky.nl. We hebben in ons uitgebreide assortiment voordelige kwaliteitslikeuren van over de hele wereld. De likeur is misschien wel de meest veelzijdige drankensoort. Elk land heeft zijn eigen historische likeurmerken en het is echt niet alleen een ingrediënt voor in cocktails. Veel likeuren zijn heerlijk na een maaltijd als digestief. Het is fascinerend welke smaken er allemaal gemaakt worden en wat het enorme erfgoed is dat vaak achter het etiket verscholen gaat. Een goede likeur is bovendien voor elk moment geschikt, zoals Baileys , Licor 43 of Disaronno en in de zomer gooi je hoge ogen met de likeuren in ananas van Pinaq. Dus kijk rustig eens wat we op voorraad hebben. Want een goede likeur tegen een scherpe prijs koop je immers online bij Whisky.nl. En wil je meer weten over likeuren? Lees hieronder dan verder...

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Inhoud
Regio
Type Likeur
 

Producten 1-24 van 392

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Wat is een likeur?

Voor alle dranken gelden er strenge regels. Voor Schotse whisky is er bijvoorbeeld de Scotch Whisky Association die tot in detail vastlegt waar een echte Schotse whisky aan moet voldoen. Maar zoals hierboven al genoemd, worden likeuren over de hele wereld gemaakt. En er is niet een overkoepelend orgaan dat de regelgeving voor alle likeuren op papier zet. Dat is waar de EU om de hoek komt kijken. Volgens deze instantie zijn er een aantal richtlijnen waar een likeur aan moet voldoen:

  • Een likeur moet een gedistilleerde drank als basis hebben. Likeuren kunnen op allerlei dranken gebaseerd zijn, van rum en whisky tot cognac en tequila.
  • Er moeten extra smaakmakers aan toegevoegd worden. Meestal zijn dat kruiden en specerijen of fruit, maar eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken.
  • Een likeur moet een alcoholpercentage van minimaal 15% hebben en daarnaast minstens 100 gram suiker per liter bevatten.

Likeuren kun je in verschillende categorieën indelen, zoals chocoladelikeuren, citruslikeuren, creamlikeuren, koffielikeuren en  kruidenlikeuren.

Nederlandse & buitenlandse likeuren

De naam likeur is een afgeleide van het Latijnse woord 'Liquefacere', wat zoveel betekent als 'vloeibaar maken'. Zolang als er al drank gemaakt wordt, zolang bestaan er ook al likeuren. Oorspronkelijk werden likeuren niet als genotsmiddel gemaakt, maar voor medische doeleinden. Geneeskrachtige kruiden werden opgelost in alcohol en gebruikt als medicijn. Monniken vervulden vaak de rol van een soort huisarts of apotheker, waardoor veel traditionele likeuren hun oorsprong in het klooster vinden.

Nederland heeft een lange traditie op het gebied van likeuren. Dankzij de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden er al in de 16e eeuw kruiden van over de hele wereld naar Nederland verscheept. Amsterdamse monniken experimenteerden maar wat graag met al die exotische ingrediënten. De tincturen en elixers die zij maakten, waren echter niet heel smakelijk. De toevoeging van suiker bleek daar een geweldige oplossing voor. Dat viel zelfs zodanig in de smaak dat likeuren al snel voor het plezier gedronken werden. Ondernemers zagen dat ook in en zo ontstonden in de 17e eeuw veel likeurstokerijen die Nederland beroemd hebben gemaakt. Een van die stokers was Lucas Bols, een bedrijf dat tegenwoordig nog steeds jenevers en likeuren maakt.

Ook in het buitenland maakte de likeur een soortgelijke ontwikkeling door. Het waren de monniken die als eerst met drank en kruiden experimenteerden. Daarom heeft elk land tot vandaag de dag zijn eigen specifieke likeuren. Zo heeft Frankrijk bijvoorbeeld Chartreuse en Bénédictine. Het recept voor die laatste dateert alweer van 1510. Voor deze kruidenlikeur worden liefst 27 verschillende planten en kruiden gebruikt.

Likeuren & cocktails

Als je thuis graag een lekkere cocktail maakt, dan weet je al dat je niet zonder een aantal goede likeuren kunt. Omdat er zo enorm veel likeuren zijn, is het onmogelijk om alles in huis te halen. Maar natuurlijk zijn er enkele basics die je eigenlijk altijd wel in huis wilt hebben, en die bovendien in veel cocktails van pas komen.

  • Amaretto: deze likeur heeft een amandelsmaak en is een van de populairste likeuren. Deze veelzijdige likeur doet het geweldig in koffiecocktails, maar gewoon een scheutje in je koffie is ook heerlijk.
  • Baileys: op zich voldoet elke Ierse creamlikeur, maar als je er dan toch een in huis haalt, dan kun je net zo goed voor Baileys gaan. Deze roomlikeur is met afstand de populairste ter wereld. Geschikt voor veel cocktails, maar ook puur heerlijk.
  • Contreau: deze sinaasappellikeur is een standaard in enorm veel klassieke cocktails. Onmisbaar.
  • Drambuie: een likeur die gemaakt is van Schotse whisky, honing en verschillende kruiden. Populair in veel cocktails, maar ook puur erg lekker.

Natuurlijk zijn er nog ontelbaar veel andere likeuren. Welke voor jou geschikt zijn, is natuurlijk afhankelijk van je smaak én van welke cocktail je graag drinkt

Voordelig online likeuren kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw likeur snel in huis hebt.