Speyside Whisky

De whiskyregio Speyside ligt in het hart van Schotland en heeft veel te bieden voor de whiskyliefhebber. De vallei rondom de rivier de Spey vormt het hart van de whiskyindustrie van Schotland. Hier worden whisky's als The Macallan, Glenlivet en Glenfiddich gemaakt, die tot de beste en populairste single malts ter wereld behoren. Speyside is een relatief kleine regio, maar wel eentje met veel distilleerderijen én een enorme aantrekkingskracht op drinkers van Schotse whisky. Gelukkig hebben we een uitgebreid assortiment met Speyside whisky, dus dompel je op Whisky.nl onder in deze unieke whiskyregio!

Producten 1-24 van 423

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Kennismaking met Speyside

Het is geen toeval dat er tientallen whiskydistilleerderijen in Speyside liggen. Dat heeft alles te maken met het uitstekende natuurwater van die regio, waar maar weinig mineralen in zitten. Dat het gebied aan het begin van de 19e eeuw slecht bereikbaar was, speelde de distillateurs destijds alleen maar in de kaart. Dat betekende immers weinig bezoekjes van de belastingdienst. Er werd toen dan ook vaak illegaal whisky gemaakt in Speyside.

De Speyside-regio stond aan de wieg van de eerste bloeiperiode van de Schotse whiskyindustrie. Koning George VI dronk tijdens een reis naar Edinburgh een illegaal gestookte whisky uit Speyside, uit het district Glen Livet. Welke whisky hij precies proefde, is onduidelijk, want The Glenlivet bestond toen nog niet. Koning George VI ontwikkelde een passie voor whisky, wat de reputatie van het Schotse levenswater geen windeieren legde.

Een van de belangrijkste plaatsen in Speyside is het dorpje Dufftown. Niet eens zozeer vanwege de centrale ligging, maar wel omdat daar veel distilleerderijen waren (en nog steeds zijn). Ooit waren er zeven distilleerderijen, waarvan onder andere Balvenie, Glenfiddich en Mortlach tegenwoordig nog steeds bestaan. Daarom wordt ook wel eens gezegd: Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills.

Smaken & soorten Speyside whisky

Er zijn zoveel distilleerderijen in Speyside dat het niet mogelijk is om ze allemaal onder één smaakprofiel te vatten. Er worden lichte en bloemige whisky's gemaakt, maar ook robuuste single malts die op sherryvaten gerijpt hebben. In die eerste categorie zou je bijvoorbeeld Glenfiddich en Glenlivet kunnen plaatsen, maar sommige whisky's van deze distilleerderijen hebben juist een compleet ander smaakprofiel. Macallan en Glenfarclas passen juist weer goed in het rijtje robuuste whisky's. Daarnaast zijn er ook whisky's met een vleugje rook, zoals Benromach.

Bekende Speyside-distilleerderijen

Glenfiddich & Balvenie: twee zusterdistilleerderijen die eigendom zijn van dezelfde familie én naast elkaar liggen. Glenfiddich, dat vallei van de herten betekent, is de populairste Schotse single malt ter wereld, terwijl ook Balvenie veel fans heeft.

Macallan: deze distilleerderij staat traditioneel bekend om whisky die in sherryvaten gerijpt heeft. Dat is nog steeds zo, maar de laatste jaren worden ook andere vattypes gebruikt.

Glenlivet: dit is de populairste Schotse whisky in de Verenigde Staten. Glenlivet is toegankelijk, maar er valt altijd van alles te proeven en ruiken. De naam van deze distilleerderij staat al bijna twee eeuwen synoniem voor kwaliteit. Zelfs zodanig dat andere distilleerderijen vroeger de naam Glenlivet op hun etiket plaatsten.

Voordelig online Speyside whisky kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Speyside whisky snel in huis hebt.