Cognac

Wie een goede fles cognac zoekt, is bij de webshop van Whisky.nl aan het juiste adres. We hebben prachtige flessen van een veelvoud aan beroemde cognacmerken op voorraad. Ons uitgebreide assortiment is een feest der herkenning voor de liefhebber van de betere druivendistillaten. Maar we hebben natuurlijk ook een aantal verborgen parels voor je in petto. Cognac mag alleen in een heel kleine regio in Frankrijk gemaakt worden. Het is dan ook een van de meest prestigieuze dranken ter wereld. Van Chateau Montifaud tot Hennessy en Frapin tot Remy Martin, de beste fles cognac koop je voordelig bij Whisky.nl.

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
Type Cognac
 

Producten 1-24 van 120

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Een uitgebreid assortiment Cognac

Zo ingewikkeld is het helemaal niet om cognac te maken. Goede cognac? Dat is een ander verhaal. Veel cognacmerken kunnen bogen op eeuwenlange ervaring in het maken van deze wonderlijke drank. En die ervaring proef je. De keldermeesters van zowel de grote als kleine cognachuizen zijn absolute vakmannen en -vrouwen. Ze verstaan hun ambacht als geen ander en weten precies hoe ze een smaakvolle cognac moeten maken. Een uitstekend reuk- en smaakvermogen is daarbij een absolute must.

Als je een liefhebber bent van cognac, dan kom je bij whisky.nl aan je trekken. Ook beginnende cognacdrinkers kunnen met een gerust hart bij ons aankloppen. Je vindt hier een ruim assortiment met allerlei cognacmerken: van de grote bekenden tot de ambachtelijke chateau's. Met slechts een paar klikken reis je af naar de beroemde Cognac-regio in het zuidwesten van Frankrijk. Daar zijn ruim 35.000 wijnboeren actief, waarvan er ongeveer 2000 een vergunning hebben om te distilleren. Het maken van cognac zit deze boeren in het bloed. Het is een kunst die vaak van generatie op generatie doorgegeven is.

Zo wordt cognac gemaakt

Hoewel er meer dan 300 cognac-huizen zijn, wordt het gros van de wijn door boeren geproduceerd. De distillatie van die wijn vindt vervolgens plaats in een Alambic Charentais (vernoemd naar de rivier de Charente die door de regio stroomt). Dat toestel is sinds de middeleeuwen maar weinig veranderd. Maar volgens de wettelijke voorschriften moet dat type distilleerketel gebruikt worden, anders mag het eindresultaat geen cognac genoemd worden. Cognac wordt twee keer gedistilleerd. Van de tweede distillatie wordt vervolgens alleen het middelste gedeelte gebruikt om cognac van te maken. Dat is het hart van het distillaat en wordt ook wel repasse genoemd. 

Het rijpen van cognac gebeurt in vaten van eikenhout, gemaakt van bomen uit de nabijgelegen bossen Limousin en Tronçais. Limousin-eikenhout bevat meer tannines, terwijl Tronçais-eikenhout aromatischer is. Cognac moet minstens twee jaar op eikenhout rijpen, maar meestal gebeurt dit veel langer. Sommige cognacs zijn vele tientallen jaren oud. De Fransen hebben een bijzondere manier bedacht om de leeftijd aan te geven.

  • VS = minstens 2 jaar oud en betekent Very Special
  • VSOP = minstens 4 jaar oud en betekent Very Superior Old Pale
  • XO = minstens 10 jaar oud en betekent Extra Old

De zes cognac-regio's

Cognac is een regio in Frankrijk en alleen daar mag de gelijknamige drank gemaakt worden. Maar die regio is weer opgedeeld in zes andere regio's. Die indeling is gemaakt op basis van de bodemsamenstelling. De bodem heeft namelijk grote invloed op de smaak van de druiven én dus ook op die van de cognac. De ene regio staat hoger in aanzien dan de ander, maar in feite is het ook een kwestie van smaak. Welke regio past bij jou? Hieronder staat wat de kenmerken van de verschillende regio's zijn:

 

 

  • Grande Champagne: dit deelgebied heeft het hoogste kalkgehalte en is de meest prestigueuze regio. Cognac uit deze regio is soepel, heeft een rijk bouquet en een aangenaam milde smaak.
  • Petit Champagne: hoewel dit niet altijd dezelfde finesse heeft als cognac uit de Grande Champagne, is het nog steeds een enorm hoogwaardige drank.
  • Borderies: dit is het kleinste gebied. In de bodem zit veel klei en keien. Hier worden mooie ronde cognacs gemaakt met een bloemig bouquet.
  • Fins Bois: de grond heeft veel weg van die in de Champagne-gebieden. Over het algemeen rijpt de cognac snel. De invloed van de druiven is goed te proeven.
  • Bons Bois & Bois ordinaires: in deze gebieden vind je veel zandgrond. Zelfs een aantal eilanden vallen binnen deze twee deelregio's. Hier worden stevige cognacs gemaakt.

Op het etiket van een fles cognac staat meestal aangegeven uit welke regio die afkomstig is. Soms zul je ook de term Fine Champagne tegenkomen. Dit type is gemaakt van cognac uit zowel de Grande als Petit Champagne. Staat er geen deelgebied op het etiket? Dan is er hoogstwaarschijnlijk cognac uit meerdere gebieden gebruikt.

Voordelig online cognac kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw cognac snel in huis hebt.