Jenever

Wie graag een goede fles jenever in huis wil halen, is bij Whisky.nl aan het juiste adres. In onze webshop hebben we een mooi assortiment van deze geweldige Nederlandse drank. Ooit werd jenever over de hele wereld verkocht en was het één van de populairste dranken ter wereld. Tegenwoordig is jenever weer aan een opmars bezig en zijn er steeds meer jonge distilleerderijen die zich op dit culturele erfgoed storten. Jenever is allang niet meer alleen voor opa. Het een hip drankje dat in de beste cocktailbars te vinden is. Én natuurlijk in de webshop van Whisky.nl. Als jeneverliefhebber vind je hier ongetwijfeld iets van je gading. Een mooie jenever tegen een scherpe prijs? Die koop je natuurlijk bij Whisky.nl!

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
 

Producten 1-24 van 76

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De rijke geschiedenis van jenever

De geschiedenis van jenever is eigenlijk de geschiedenis van de vroege Westerse medische wereld. Al in 1266 schreef Jacob van Maerlant in zijn boek Der Naturen Bloeme over de geneeskrachtige werking van jeneverbessen. Gekookt in regenwater of wijn hielpen ze bijvoorbeeld uitstekend bij buikpijn of darmkrampen. Dit soort brouwsels waren de voorlopers van jenever.

Pas aan het eind van de 16e eeuw werd jenever echt geboren. Dat was de periode waarin het levenswater, een distillaat van verschillende granen, steeds meer gedronken werd. Meestal werd deze drank op smaak gebracht met jeneverbessen, anijs, karwij en venkel. Ook toen was het geloof in de medicinale eigenschappen van de jeneverbes nog erg groot, wat absoluut heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van jenever.

Jenever werd eind 17e eeuw door de Engelsen ontdekt, toen het Engelse leger de strijd met Nederlandse soldaten aanging. De Nederlanders dronken zich moed in met een shotje jenever. De term 'Dutch Courage' is van deze traditie afgeleid. Eenmaal terug in Engeland probeerden ze de Nederlandse lekkernij na te maken: zo werd gin was geboren.

Jenever werd overal gedronken en was tot ver in de 19e eeuw een van de grootste dranken ter wereld. Halverwege die eeuw, tijdens de hoogtijdagen van de cocktailcultuur in Amerika, werd in New York bijvoorbeeld 450 keer zoveel jenever als gin geïmporteerd.

Oude en jonge jenever

Moutwijn staat aan de basis van elke jenever. Dat wordt in een koperen ketel gedistilleerd uit een combinatie van granen. Over het algemeen zijn dat rogge en gemoute gerst. Het derde graan is afhankelijk van het merk. Vaak is dat maïs of tarwe. De gebruikte granen zijn vanzelfsprekend belangrijk voor de smaak van de moutwijn. Daarnaast hebben de kruiden uiteraard veel invloed.

Er zijn verschillende soorten jenevers. Maar wat is precies het verschil? De grootste fout die gemaakt wordt, is dat mensen denken dat oude jenever bijvoorbeeld iets met de leeftijd te maken heeft. Maar de enige reden voor die naam is dat oude jenever volgens het oude, traditionele recept gemaakt wordt. Moutwijn is erg belangrijk voor oude jenever.

Jonge jenever is dus op een nieuwer recept gebaseerd. Dat nieuwe recept stamt uit de tweede helft van de 20e eeuw, toen er aanvankelijk vanwege de Tweede Wereldoorlog maar weinig graan beschikbaar was. Daarom werd jonge jenever grotendeels met neutrale alcohol gemaakt. Moutwijn speelt een kleinere rol. Dus in het kort:

Jonge jenever: bevat minimaal 1,5% en maximaal 15% moutwijn. Moet een alcoholsterkte van minimaal 35% hebben.

Oude jenever: bevat minimaal 15% moutwijn en er is geen maximum. Moet een alcoholsterkte van minimaal 35% hebben.

 

Zo drink je jenever

Het 'kopstootje' wordt weer steeds populairder. Je vult een tulpglaasje tot aan de rand met jenever en drinkt dit samen met een lekker biertje. Er zijn eindeloos veel combinaties te bedenken, maar een IPA werkt vaak mooi met de frisheid en granigheid van een goede jenever.

Er zijn ook jenevers die een langere periode op hout gerijpt hebben. Door die houtrijping gaan ze qua smaakprofiel richting whisky. Zo'n gerijpte jenever kun je dan ook rustig een avondje mee gaan zitten. Met ieder slokje ontdek je weer nieuwe smaken.

En cocktails? Ja, die kun je uitstekend maken met jenever. Een fijne Highball met jenever en ginger beer bijvoorbeeld. Maar er zijn ook veel klassieke cocktails die met jenever gemaakt worden. In een van de oudste cocktailsboeken uit de 19e eeuw stonden bijvoorbeeld al enorm veel cocktails die op jenever gebaseerd waren.

Voordelig online jenever kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw jenever snel in huis hebt.