Baileys LikeurBaileys Likeur

Over Baileys

Baileys Irish Cream is een boterzachte roomlikeur die heerlijk smaakt met een beetje ijs, maar ook in cocktails of desserts. Niet voor niets is het dan ook de populairste likeur ter wereld die in meer dan 130 landen verkocht wordt. Deze smaakvolle drank wordt gemaakt in Ierland en de verse room van Ierse koeien vorm het hart van Baileys. Wil je meer weten over deze legendarische Ierse likeur? Wij vertellen je alles!

Bekijk alle Baileys Likeur:

19 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
Baileys Salted Caramel Irish Cream Likeur
Baileys Deliciously Light Irish Cream Likeur
Baileys Colada Irish Cream Likeur

Het ontstaan van Baileys

De oprichters van Baileys hadden een simpele maar toch vrij ingewikkelde droom. Ierland staat bekend om haar geweldige, zachte Ierse whiskey en de fantastische zuivelroom die er geproduceerd wordt. Het doel was om deze twee producten met elkaar te combineren. Hoewel de oprichters al in 1971 met het idee op de proppen kwamen, duurde het tot 1974 voordat ze klaar waren om Baileys Irish Cream aan de wereld voor te stellen.

Waarom duurde dat zo lang? Dat antwoord is simpel: room is een vergankelijk product dat niet zomaar lang bewaard kan worden. Het was dankzij twee personen, Matt Gluckman en Matt McPherson, dat Baileys Irish Cream er uiteindelijk toch is gekomen. Zij ontdekten een techniek waarbij de Ierse whiskey en verse room met elkaar gecombineerd konden worden, zonder dat daarbij de kwaliteit van de room in het geding kwam.

Hoe wordt Baileys gemaakt?

Het ingenieuze werk van de Matt en Matt werd beloond: tegenwoordig is er geen likeur die populairder is dan Baileys. Jaarlijks gaan er zo'n 80 tot 90 miljoenen flessen over de toonbank. Dat betekent ook dat er enorm veel komt kijken bij het maken van deze roomlikeur, zodat miljoenen mensen iedere dag van dit unieke product kunnen genieten.

Elke fles Baileys die wordt verkocht is gemaakt in Ierland, bij een van de twee productielocaties in Dublin en Belfast. Daar wordt dagelijks verse room geleverd. In totaal zijn er 1500 zuivelboerderijen aangesloten bij het netwerk van Baileys, goed voor ongeveer 40.000 koeien. Samen produceren die koeien ongeveer 200 miljoen liter melk per jaar. En dat is ook echt nodig, want ongeveer de helft van elke fles bestaat uit room.

De makers van Baileys Irish Cream stellen daarom hoge eisen aan die room, die per se afkomstig moet zijn van de Holstein-Friesian, een Amerikaanse melkkoe. Deze koeien grazen vrij in de weide en krijgen alleen vier specifieke grassoorten te eten.

Ierse potstill whiskey

Maar er is natuurlijk meer nodig dan melk om Baileys die karakteristieke smaak te geven. Zo zijn vanille, cacao en suiker ook onderdeel van het recept. Maar naast room is Ierse whiskey met afstand het belangrijkste ingrediënt. De Ieren distilleren al vele eeuwen whiskey en zijn met recht trots op die traditie.

De traditionele Ierse stijl is zogenaamde Ierse potstill whiskey. Deze wordt drie keer gedistilleerd en gemaakt van zowel gemoute als ongemoute gerst (en soms ook nog andere granen). Ierse whiskey staat bekend als zachte, toegankelijke whiskey. Die eigenschap maakt het een perfect partner voor Baileys, een fluweelzachte roomlikeur.

Desserts met Baileys

Er is geen likeur zo veelzijdig als Baileys. Als je het simpel wilt houden, dan hoef je alleen maar wat ijs in een glas te doen en daar Baileys bij in te schenken. Dit is de klassieke manier om van deze roomlikeur te genieten. Probeer het maar eens, dan weet je meteen waarom.

Maar je kan Baileys natuurlijk ook in cocktails drinken. Er doet broodjeaapverhaal de ronde dat het slecht voor je uitpakt om Baileys met tonic te combineren, maar dat is natuurlijk onzin. Toch zou dat niet onze aanrader zijn, want er zijn simpelweg veel lekkerdere combinaties te bedenken.

Probeer het bijvoorbeeld eens in een Mocha Martini, de romigere versie van een Espresso Martini. Of wat dacht je van een Baileys Tiramisu? Die bestaat uit Baileys, koffie, chocola, bruine suiker, mascarpone en lange vingers. Een bizar lekkere cocktail die zijn gelijke niet kent. Trouwens, Baileys is eenvoudig te combineren met warme chocolademelk of koffie — ook echt een subliem idee. Zeker tijdens de donkere maanden en al helemaal tijdens de feestdagen.

Last but certainly not least: Baileys is de perfecte likeur om een toetje mee te maken. Een dessert met Baileys is rijk van smaak en een ultieme luxe. Wat dacht je van Baileys Irish Cheese Cake? Deze traditionele cheesecake wordt met mascarpone, roomkaas, suiker én Baileys gemaakt. Voor de garnering gebruik je caramel, popcorn en gezouten pretzels. Een beetje overdadig misschien, maar je mag jezelf soms best verwennen!

Baileys Irish Cream online kopen

Baileys boekte haar eerste succes met de originele Baileys Irish Cream, maar tegenwoordig is er een hele reeks aan Ierse roomlikeuren van Baileys. Alleen de gouden fles van Chocolate Luxe doet bijvoorbeeld al vermoeden dat je iets decadents te wachten staat. En dat klopt: voor deze speciale editie wordt Belgische chocolade aan het oorspronkelijke recept toegevoegd. En zo zijn de mensen achter Baileys überhaupt enorm creatief bezig. Wat dacht je van de Orange TruffleStrawberries & Cream of Salted Caramel?

De keuze is zo groot dat er voor iedereen wel een fles Baileys te vinden is. Bij ons in de webshop hebben we een uitgebreid assortiment tegen scherpe prijzen. Kies nu jouw favoriet en wij zorgen dat je snel jouw fles Baileys in huis hebt. Bestellen is eenvoudig en snel. Alvast veel drinkplezier!