Ierse Whiskey

Nog niet zo lang geleden telde Ierland minder dan een handvol distilleerderijen. Maar Ierse whiskey wordt steeds populairder. Sterker nog: het is een van de snelst groeiende dranken ter wereld! De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe distilleerderijen geopend. Voor de whiskeyliefhebber valt er dan ook veel te kiezen én genieten. We vertellen je alles over wat Ierse whiskey zo bijzonder maakt. En je kunt natuurlijk meteen online een goede fles Ierse whiskey bestellen, bijvoorbeeld van Jameson, Bushmills of Tullamore DEW. Op Whisky.nl hebben we een ruim assortiment tegen voordelige prijzen!

Producten 1-24 van 185

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Kennismaking met Ierse whiskey

Wist je dat de oudste nog werkende distilleerderij in Ierland staat? Bushmills kreeg al in 1608 een vergunning. Dat alleen geeft al aan wat een enorme whiskeytraditie de Ieren hebben. Het verhaal gaat zelfs dat de Ieren whiskey hebben uitgevonden, aangezien Ierse monniken mogelijk 1500 jaar geleden al de distilleerkunst onder de knie hadden. De Schotten zijn het daar overigens niet helemaal mee eens, maar dat is een strijd die ze onderling mogen uitvechten.

Ierse whiskey kende met name in de 19e eeuw gouden tijden. Op het hoogtepunt waren er meer dan 88 distilleerderijen op het eiland. In de 20e eeuw ging het echter helemaal mis. Door de Eerste Wereldoorlog mocht gerst niet zomaar voor whiskey gebruikt worden. De Ieren voerden in die periode bovendien ook nog oorlog met de Britten. Daar bovenop kwam nog eens de Drooglegging in Amerika, wat een belangrijke markt was voor Ierse whiskey.

Halverwege de 20e eeuw waren er nog maar een paar distilleerderijen over, zoals Jameson, John Powers en Tullamore DEW. Ze wisten dat ze alleen niet zouden overleven, dus richtten ze samen de Irish Distillers Group op. Dat was het beginpunt van een (hele) langzame wederopstanding, die pas de laatste jaren wat sneller verloopt. Er zijn nu weer tientallen distilleerderijen in Ierland en de toekomst ziet er eindelijk rooskleurig uit.

Ierse whiskeystijlen

Ierse whiskey staat synoniem voor Jameson. Het is wereldwijd dan ook veruit de meest verkochte Ierse whiskey. Maar Jameson staat niet per se synoniem voor Ierse whiskey. Wat bedoelen we daarmee? Dat de traditionele Ierse whiskeystijl heel anders is. Dan hebben we het over zogenaamde Ierse single pot still whiskey.

Die term is een beetje verwarrend, want veel whisky wordt in zogenaamde pot stills gemaakt. Wat Ierse single pot still zo bijzonder maakt, zijn de granen die gebruikt worden. Er wordt niet alleen gemoute gerst (minimaal 30 procent), maar ook ongemoute gerst (ook minimaal 30 procent) gebruikt. Daarnaast mag er ook nog een klein percentage andere granen gebruikt worden, bijvoorbeeld haver, tarwe of rogge.

Van de verschillende granen wordt een beslag gemaakt, dat daarna in koperen pot stills gedistilleerd wordt. Deze zijn van oudsher een stuk groter dan in Schotland, waar een ketel van 30.000 liter al extreem groot is. De ketels van Midleton Distillery in ierland, waar Redbreast gemaakt wordt, hebben een inhoud van 80.000 liter! Het resultaat is een kruidig en fruitig smaakprofiel dat niet te vergelijken valt met andere whiskey's.

Overigens, in Jameson wordt wel deels Ierse single pot still whiskey gebruikt. Maar Jameson is een blend van verschillende whiskystijlen, dus er zit ook neutralere graanwhisky in die in distilleerkolommen gemaakt is.

Voordelig online Ierse whiskey kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Ierse whiskey snel in huis hebt.