Vodka

Ben je op zoek naar een goede fles vodka? Zoek dan niet verder. Bij Whisky.nl hebben we een uitgebreid assortiment met veel verschillende vodkamerken. Vodka wordt tegenwoordig overal gemaakt en niet alleen meer in de bekende vodkalanden zoals Rusland en Polen. Wist je dat er ook Nederlandse vodka is? Bijna elk land heeft tegenwoordig wel een of meerdere vodkamerken, zoals Absolut, Belvedere, Ciroc, Grey Goose en Ketel One. Vodka is met recht een mondiale drank, die perfect is voor cocktails. Dankzij ambachtelijke distilleerderijen komen er bovendien steeds smaakvollere vodka's op de markt. En waar vind je al dat lekkers? Bij Whisky.nl natuurlijk! We hebben een ruim aanbod tegen voordelige prijzen.

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
Regio
 

Producten 1-24 van 304

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De veelzijdigheid van vodka

Van oudsher is Rusland de grootste vodkaproducent, maar er is ook een levendige vodka-industrie in Oost-Europa. Met name Polen (dat er prat op gaat dat het deze drank uitgevonden heeft) is een traditioneel vodkaland, maar ook in de Baltische staten en Scandinavië wordt al eeuwenlang vodka gemaakt.

Het belangrijkste ingrediënt verschilt, maar vodka kan bijvoorbeeld van aardappelen gemaakt worden. Over het algemeen is het echter een graan dat de hoofdrol speelt, zoals bijvoorbeeld rogge, tarwe en gerst. Vodka wordt tot een hoog alcoholpercentage gedistilleerd, waardoor in tegenstelling tot bij andere dranken een groot deel van de smaak verloren gaat. Dat is vaak ook de bedoeling: vodka moet zo puur mogelijk zijn. Toch heeft de grondstof een belangrijk effect op de vodka.

Verschillende graansoorten hebben bijvoorbeeld een andere impact op de smaak van vodka. Tarwe zorgt bijvoorbeeld voor een subtiel peperachtige smaak. Vaak wordt er bijvoorbeeld ook aangegeven dat de tarwe in de winter geoogst is. En er is dus vodka van aardappelen, maar ook melasse, bieten en druiven zijn al gebruikt voor vodka.

De geschiedenis van vodka

Vodka werd al voor 1400 gestookt, maar destijds nog van druivenmost (het afval dat overblijft na de productie van wijn). De vodka van toen heeft verder weinig te maken met die van nu: het alcoholpercentage was misschien 14 procent. Pas toen de distilleerkunst steeds beter verstaan werd, ging het alcoholpercentage verder omhoog. Vodka werd vooral in Rusland en Polen steeds populairder. In sommige steden stonden aan het eind van de 16e eeuw soms wel 500 stokerijen.

Na de Russische revolutie in 1917 kwamen veel stokerijen in handen van de staat. Daarom vluchtten sommige vodkaproducenten naar het buitenland, onder andere de beroemde familie Smirnoff. Deze familie bezat voor de revolutie een van de grootste distilleerderijen in Moskou. Zelfs de Tsaar was klant van Smirnoff. Na hun vlucht bouwden zij in de buurt van Parijs een kleine distillerderij en groeiden later uit tot een van de bekendste vodkamerken ter wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog steeg de populariteit van vodka alleen maar verder. De drank is het populairst in Scandinavië, Rusland en Oost-Europa, maar overal wordt vodka gedronken. Smirnoff was ooit zelfs de populairste drank ter wereld.

 

Vodka cocktails

Het succes van vodka is voor een deel te danken aan de na-oorlogse marketing. Toen werd vodka neergezet als een drank die puur is en over mee te mixen is. Hoewel vodka door sommigen vooral als een neutrale drank wordt gezien, zit er tussen goede vodka's veel subtiele smaakverschillen. Dat maakt vodka ook zo'n geweldig cocktailingrediënt.

Er zijn dan ook ontelbaar veel cocktailrecepten die om vodka vragen. De Bloody Mary (een smakelijke mix met onder andere tomatensap) is een klassieker. Net als de Cosmopolitan overigens, die naast vodka uit triple sec, cranberrysap, limoensap en orange bitters bestaat. En dan is er natuurlijk nog een hele keur aan Martini's die je ook met vodka kunt maken.

Voordelig online vodka kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw vodka snel in huis hebt.