Islands Whisky

Officieel zijn de Schotse Islands geen aparte whiskyregio, maar onderdeel van de Highlands. Voor het gemak is het echter wel zo prettig om deze whisky's even apart onder de loep te nemen. Het gaat om grote merken, onder andere Talisker en Highland Park, maar ook Arran en Jura. Eigenlijk alle eilandwhisky's die niet op Islay gemaakt worden. De diversiteit aan whisky die op de Schotse Islands gemaakt wordt is enorm. Meer weten? Lees dan hieronder alles over single malt van de Schotse Islands. Wil je ook meteen de unieke smaken zelf ervaren, bestel dan online een van de geweldige whisky's in de webshop van Whisky.nl.

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
Categorie
 

Producten 1-24 van 143

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De Schotse Islands

De Schotse eilanden, doordrenkt van historie en doordrongen van whisky-cultuur, zijn een onweerstaanbare bestemming voor zowel liefhebbers van landschappen als whisky-kenners. Deze unieke locatie biedt niet alleen een overvloed aan adembenemende landschappen, maar is ook de thuisbasis van enkele van 's werelds meest geliefde Scotch whisky's. 

De Schotse eilanden, verspreid over de Atlantische Oceaan en de Noordzee, vormen een schilderachtige en intrigerende wereld op zichzelf. Met vier belangrijke eilandgroepen - de Binnen-Hebriden, de Buiten-Hebriden, de Orkney-eilanden en de Shetland-eilanden - bieden de eilanden een diversiteit aan landschappen, geschiedenis en culturen. Van de dramatische kliffen van de Isle of Skye tot de eindeloze stranden van de Buiten-Hebriden, deze eilanden hebben een betoverende aantrekkingskracht.

Voor whisky liefhebbers zijn de Schotse eilanden een waar paradijs. Deze eilanden staan bekend om hun kenmerkende Scotch whisky's die doordrenkt zijn van de omringende natuur en het klimaat. Het zilte zeewater, de invloed van turf en het wisselende weer dragen bij aan de complexe smaakprofielen die de eilandwhisky's definiëren. De meeste eilanden hebben hun eigen distilleerderijen die trots de unieke kenmerken van de regio in hun whisky's weerspiegelen.

Orkney

Orkney, met zijn ruige kustlijnen, groene heuvels en fascinerende geschiedenis, biedt een uniek terroir dat van invloed is op de smaak van de whisky's die er worden geproduceerd. Het wisselende klimaat, de zilte zeelucht en het rijke land dragen allemaal bij aan de complexiteit van de Scotch whisky's van Orkney. Deze whisky's vangen de essentie van het eiland en brengen het tot leven in elke slok.

De Highland Park Distillery, gelegen op het hoofdeiland van Orkney, is een van de meest gerespecteerde en gevierde producenten van Scotch whisky in Schotland. Opgericht in 1798, heeft Highland Park een rijke geschiedenis van ambacht en innovatie. De distilleerderij staat bekend om zijn toewijding aan traditioneel vakmanschap en zijn gebruik van lokale ingrediënten, wat bijdraagt aan de unieke smaakprofielen van hun whisky's.

Isle of Skye

De Isle of Skye, gelegen aan de westkust van Schotland, is een eiland doordrenkt van mystiek en schoonheid. De dramatische Cuillin-bergen, kronkelende kustlijnen en prachtige watervallen creëren een wonderbaarlijk landschap. Het is dan ook geen wonder dat de inspiratie voor veel Scotch whisky's hier wordt gevonden, waar het landschap en de ziel van het eiland samenkomen.

Een van de meest iconische distilleerderijen op Skye is de Talisker Distillery, gelegen aan de kust van Loch Harport. Opgericht in 1830, belichaamt Talisker de essentie van Skye in elke fles whisky die ze produceren. De ruige omgeving, de krachtige zeebries en het invloedrijke klimaat hebben een blijvende impact op de smaakprofielen van Talisker's whisky's.

Isle of Jura

Het afgelegen eiland Jura, verscholen aan de westkust van Schotland, is een schat voor whiskyliefhebbers. Dit prachtige eiland staat bekend om zijn dramatische landschappen en afzondering. De steile bergen, stille stranden en uitgestrekte heidevelden creëren een oogverblindende achtergrond die doordrenkt is van Schotse traditie en verhalen. Het is deze intrigerende mix van natuurlijke schoonheid en historisch erfgoed die de basis vormt voor de unieke smaak van Jura whisky.

De Jura Distillery, opgericht in 1810, is het kloppende hart van het whisky-erfgoed van het eiland. Deze distilleerderij is toegewijd aan het creëren van whisky's die trouw blijven aan de ruige en mystieke aard van Jura zelf. De Jura whisky's onderscheiden zich door hun uitgebalanceerde smaken en karakteristieke aroma's, en ze brengen de essentie van het eiland tot leven in elke fles.

Lewis en Harris

Lewis en Harris, hoewel technisch gezien één eiland in de Buiten-Hebriden, zijn verdeeld in twee delen die elk hun eigen karakter en schoonheid hebben. Lewis wordt gekenmerkt door groene heuvels en archeologische schatten, terwijl Harris bekend staat om zijn gouden zandstranden en azuurblauwe zeeën. Deze eilanden vormen een natuurlijk schilderij dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook de inspiratie vormt voor de creatie van de unieke Scotch whisky's van de regio.

De Harris Distillery, opgericht in 2015, is een van de nieuwste toevoegingen aan de wereld van Scotch whisky en gin. Deze distilleerderij is toegewijd aan het creëren van whisky's en gin's die de ziel van Harris vastleggen. Gelegen aan de rand van de oceaan, weerspiegelt de distilleerderij de maritieme omgeving en de passie van het eiland in elk distilleerproces.

Mull

Mull, omringd door glinsterende zeeën en met majestueuze bergen en weelderige heidevelden, biedt een landschap dat lijkt op een schilderij. De afwisseling van ruige kustlijnen en weelderige valleien maakt van Mull een speeltuin voor natuurliefhebbers en ontdekkingsreizigers. Het is deze harmonie tussen land en zee die de basis vormt voor de unieke smaak van Mull's Scotch whisky.

De Tobermory Distillery, gelegen aan de haven van Tobermory, is een historische producent van heerlijke Scotch whisky. Opgericht in 1798, heeft de distilleerderij een lange geschiedenis van vakmanschap en traditie. De whisky's van Tobermory zijn doordrenkt van de geest van Mull en weerspiegelen de warmte van de gemeenschap en de rijke natuurlijke omgeving.

Arran

De whisky's van Arran weerspiegelen de verscheidenheid van het eiland in hun smaakprofielen. Van lichte en fruitige whisky's tot meer rokerige en complexe varianten, elke fles neemt je mee op een ontdekkingsreis door de unieke elementen van Arran. Het proeven van Arran's whisky's is als het ervaren van de gevarieerde en rijke geschiedenis van het eiland in elke slok.

De Arran Distillery, gevestigd in Lochranza aan de noordkant van het eiland, is een bron van trots voor de gemeenschap van Arran. Sinds 1995 produceert de distilleerderij een verscheidenheid aan heerlijke Scotch whisky's die de geest van het eiland vastleggen. Met een combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne innovatie hebben de whisky's van Arran een speciale plaats veroverd in de harten van whisky-liefhebbers over de hele wereld.