Islands Whisky

Officieel zijn de Schotse Islands geen aparte whiskyregio, maar onderdeel van de Highlands. Voor het gemak is het echter wel zo prettig om deze whisky's even apart onder de loep te nemen. Het gaat om grote merken, onder andere Talisker en Highland Park, maar ook Arran en Jura. Eigenlijk alle eilandwhisky's die niet op Islay gemaakt worden. De diversiteit aan whisky die op de Schotse Islands gemaakt wordt is enorm. Meer weten? Lees dan hieronder alles over single malt van de Schotse Islands. Wil je ook meteen de unieke smaken zelf ervaren, bestel dan online een van de geweldige whisky's in de webshop van Whisky.nl.

Producten 1-24 van 139

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Kennismaking met Islands whisky

Waarschijnlijk is het puur uit geografisch oogpunt dat deze Schotse Islands door whiskyliefhebbers vaak in een categorie gegooid worden. De overeenkomst in smaak kan het niet zijn, want er wordt op de eilanden langs de Schotse noord- en westkust enorm diverse whisky gemaakt. Sommige whisky's staan bekend als rokerig, andere weer als fruitig en zoet of juist licht en bloemig.

Dat er op de Schotse Islands een behoorlijk aantal distilleerderijen ligt, is goed te verklaren. Veel van de distilleerderijen stammen nog uit een tijd dat het maken van whisky illegaal gebeurde. Dan is het slim om dat op een afgelegen plek te doen. Dat betekent dus ver van de grote Schotse steden en uit het zicht van de belastingdienst. Lang niet alle (illegale) distilleerderijen uit die periode hebben het tot nu vol weten te houden, maar nog steeds valt er genoeg lekkers te ontdekken.

De verschillende Islands

De Schotse Islands zijn alle eilanden behalve het legendarisch whiskyeiland Islay, dat officieel een aparte whiskyregio is. Dan blijven er nog steeds een flink aantal beroemde eilanden over. Hieronder bespreken we er een aantal.

  • Isle of Jura: er wonen ongeveer 200 mensen op Isle of Jura, tegenover duizenden herten. Op het eiland wordt één single malt gemaakt. De oorspronkelijke Jura-distilleerderij werd in 1810 opgericht, maar sloot ook alweer ruim een eeuw geleden haar deuren. De huidige Jura-distilleerderij bestaat sinds 1963. De whisky is over het algemeen subtiel rokerig met honingachtige en maritieme smaken.
  • Isle of Skye: dit eiland is een van de mooiste stukjes Schotland en trekt jaarlijks busladingen aan toeristen. Lange tijd was Talisker de enige distilleerderij op Skye. De Talisker 10 is dan ook een van de bekendste single malts en een absolute klassieker. In 2017 opende een nieuwe distilleerderij haar deuren, Torabhaig.
  • Orkney: tot de 13e eeuw was deze eilandengroep onderdeel van Noorwegen. Die invloed zie je nu nog steeds overal op de eilanden. Ook Highland Park heeft het Noorse erfgoed omarmt. Deze distilleerderij is een van de bekendste ter wereld en produceert een lichtrokerige whisky. Het is een van de weinige distilleerderijen die nog een eigen moutvloer heeft. Scapa is de enige andere distilleerderij op Orkney.
  • Arran: op dit eiland werd in de 18e en vroege 19e eeuw veel gedistilleerd, maar de twee huidige distilleerderijen bestaan nog maar relatief kort. Arran Distillery (tegenwoordig ook wel Lochranza genoemd) bestaat sinds 1995 en heeft in die korte tijd een uitstekende reputatie opgebouwd. De eigenaren van Arran openden in 2017 een tweede distilleerderij, Lagg.
  • Isle of Mull: ten noorden van Islay vind je Isle of Mull. De enige distilleerderij op dit eiland is Tobermory. Daar worden echter wel twee heel verschillende soorten whisky's gemaakt. De eerste is ongeturfd en komt gewoon onder de naam Tobermory op de markt. Daarnaast wordt er ook een zwaar geturfde whisky geproduceerd, Ledaig.

Voordelig online Islands whisky kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Islands whisky snel in huis hebt.