Limoncello

Limoncello is een Italiaanse drank die wordt gemaakt van citroenen. Het is een likeur die vooral ijskoud wordt gedronken in de zomer. Je kunt er heerlijke cocktails en mixdrankjes mee bereiden maar ook gewoon lekker puur drinken!

Op Whisky.nl hebben we een uitgebreid assortiment Limoncello. Alle soorten en merken Limoncello vind je hieronder. Kijk rustig even rond en plaats online je bestelling!

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Inhoud
Regio
 

22 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De Italiaanse likeur

De oorsprong van Limoncello wordt vaak toegeschreven aan het zuiden van Italië, met name de regio's Campanië, Sorrento, Amalfi en Capri. Hoewel de exacte oorsprong en het moment van uitvinding van Limoncello niet helemaal duidelijk zijn, wordt aangenomen dat het recept al vele generaties lang van mond tot mond is doorgegeven in Italiaanse huishoudens. Deze likeur vindt zijn oorsprong in de traditie van het gebruik van lokale ingrediënten, met name de dikke, geurige en felgekleurde citroenen die overvloedig groeien aan de zuidelijke kust van Italië. De unieke eigenschappen van deze citroenen, zoals hun intense aroma en de volle smaak van hun schil, maken ze de ideale basis voor het maken van deze heerlijke likeur.

De regio's Amalfi en Sorrento, gelegen in het prachtige kustgebied van Zuid-Italië, zijn beroemd om hun citroenboomgaarden. Hier gedijen de Sorrento citroenen (ook bekend als sfusato amalfitano) met hun kenmerkende grote en bobbelige schil, die rijk zijn aan etherische oliën die de basis vormen voor de smaak van Limoncello. De lokale bevolking heeft deze unieke citrusvruchten al eeuwenlang gekoesterd en geëerd. De vruchten worden met de hand geplukt en met grote zorg behandeld om de hoogste kwaliteit en smaak te waarborgen. Het is deze nauwe band tussen het land en de vruchten die de essentie van Limoncello vastlegt - de essentie van de zuidelijke zon en zee in een fles.

Hoe wordt Limoncello gemaakt?

Het maken van Limoncello is een ambachtelijk proces dat geduld, toewijding en liefde voor het vak vereist. Het begint met het zorgvuldig raspen van de schil van de verse citroenen, waarbij alleen het buitenste gekleurde gedeelte wordt gebruikt, terwijl het bittere witte gedeelte wordt vermeden. Deze citroenschillen worden dan geweekt in pure alcohol, waardoor de aroma's en oliën uit de schil worden geëxtraheerd.

Deze essentiële stap van het weken van de citroenschillen in alcohol is van cruciaal belang voor het creëren van de kenmerkende smaak van Limoncello. Het proces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de gewenste intensiteit van de citroensmaak. Gedurende deze tijd worden de aroma's langzaam opgenomen in de alcohol, waardoor de likeur zijn karakteristieke smaak en geur krijgt.

Na het weken worden de alcohol en citroenschillen zorgvuldig gefilterd om de vloeistof te scheiden van de vaste delen. Vervolgens wordt een suikersiroop gemaakt door suiker op te lossen in water, die vervolgens wordt toegevoegd aan de geïnfuseerde alcohol. Deze suikersiroop voegt zoetheid toe aan de likeur, waardoor het een aangename balans krijgt tussen zoet en zuur.

De likeur wordt nogmaals gefilterd om eventuele onzuiverheden te verwijderen en de uiteindelijke helderheid van Limoncello te verkrijgen. Nu is de Limoncello klaar om te worden gebotteld en genoten.

Traditioneel wordt Limoncello ijskoud geserveerd in kleine glazen, bij voorkeur rechtstreeks uit de vriezer. De intense citrusaroma's worden het best gewaardeerd wanneer Limoncello goed gekoeld is. Deze verfrissende likeur wordt vaak geserveerd als digestief na de maaltijd, als verfrissend drankje op warme zomerdagen, of als ingrediënt in cocktails en desserts.

Het verschil tussen Limoncello en Limoncino

Het belangrijkste verschil tussen Limoncello en Limoncino is hun geografische oorsprong. Limoncello vindt zijn oorsprong in de zuidelijke regio's van Italië, zoals Campanië, Sorrento, Amalfi en Capri. De dikke, geurige en felgekleurde citroenen die hier groeien, zoals de Sorrento citroenen, worden gebruikt om de basis te vormen voor Limoncello. De unieke combinatie van klimaat, bodemgesteldheid en traditionele kennis heeft bijgedragen aan de authenticiteit van Limoncello in deze regio's.

Limoncino daarentegen is afkomstig uit het noordelijke deel van Italië, met name uit Ligurië en Sardinië. Hier worden de citroenen van het ras "Femminello St. Teresa" gebruikt, die een andere smaak en aroma hebben dan de Sorrento citroenen. Hoewel Limoncino vaak wordt beschouwd als de naam voor Limoncello in deze noordelijke regio's, zijn er subtiele smaakvariaties die worden beïnvloed door de verschillende soorten citroenen die in deze gebieden worden gebruikt.

Hoewel zowel Limoncello als Limoncino zijn gemaakt van citroenschillen geweekt in alcohol en worden gezoet met suiker, zijn er enkele smaakverschillen die hun karakteristieke kenmerken bepalen.

Limoncello uit het zuiden van Italië staat bekend om zijn intense citrusaroma's en zoete, verfrissende smaak. De Sorrento citroenen dragen bij aan de rijke en complexe smaak van Limoncello, met een uitgesproken balans tussen zoet en zuur. De zonovergoten schil van deze citroenen geeft de likeur zijn kenmerkende gele kleur en een explosie van citrustonen.

Limoncino uit het noorden heeft vaak een subtielere smaak dan Limoncello. De gebruikte citroenen hebben een lichtere, verfijndere smaakprofiel, wat resulteert in een minder uitgesproken zoetheid en zachtere citrustonen. Het noorden van Italië heeft een koeler klimaat en vruchtbare grond, wat resulteert in een andere groeiomgeving voor de citroenen en een ander smaakprofiel voor de likeur.

 

Limoncello Online Kopen

Bij Whisky.nl vind je een mooie selectie aan Limoncello. Nu is het alleen nog even een kwestie van een keuze maken, dan zorgen wij dat je snel aan je favoriete drankje zit. Bekijk het aanbod, plaats je bestelling en wij leveren snel jouw favoriete Limoncello.