Nederlandse Whisky

Whisky uit Nederland is relatief nieuw, zeker als je dit vergelijkt met de historie van bijvoorbeeld Schotse of Ierse whisky. Maar er wordt langzaam een inhaalslag gemaakt, waarbij de rijke distilleertraditie van Nederland ons geen windeieren legt. Frysk Hynder en Millstone timmeren bijvoorbeeld al een tijd aan de weg. Die laatste zelfs op internationaal niveau. Dus zoek je een goede fles Nederlandse whisky? Dan ben je bij Whisky.nl aan het juiste adres. We hanteren scherpe prijzen en leveren snel. Bestel nu online!

Producten 1-10 van 27

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Bekende Nederlandse whisky's

Er zijn tegenwoordig veel kleine whiskydistilleerderijen in Nederland. Die produceren op beperkte schaal whisky en houden daarmee de lange Nederlandse traditie op het gebied van sterke drank hoog. Hun whisky's worden meestal vooral in de regio verkocht. Er zijn echter ook enkele whiskydistilleerderijen die op grotere schaal actief zijn.

Een van de bekendste whisky's is Frysk Hynder. Deze wordt gemaakt bij Us Heit, een distilleerderij in het Friese Bolsward. Ambachtelijk gedistilleerd met alle eigenschappen van het rasechte Friese paard: krachtig, eigenzinnig en in een uiterst fraaie vorm gegoten. Frysk Hynder was zelfs de allereerste Nederlandse whisky ooit. In 2005 werd deze voor het eerste verkocht.

Tegen die tijd was Patrick van Zuidam, de meesterdistillateur van Zuidam Distillers in Baarle-Nassau, al jaren bezig met het maken van whisky. Hij wachtte echter tot 2007 met het lanceren van zijn whisky. Onder de naam Millstone maakt hij nu internationaal furore. Zijn Millstone 100 Rye won al veel prijzen.

Nederlanders & distilleren

Whisky maken we in Nederland weliswaar nog niet zo lang, maar het distilleren hebben Nederlanders al eeuwenlang uitstekend onder de knie. Sterker nog, in het verleden hebben we de Schotten zelfs regelmatig een handje geholpen. In de 16e eeuw stond de deskundigheid van Nederlanders hoog aangeschreven: als het op distilleren aankwam, moest je destijds bij de Nederlanders zijn.

De Schotse familie Haig, die aan de geboorte van de moderne whiskyindustrie staat, had dat ook begrepen. Een van de familieleden vertrok al in 1623 naar Nederland om daar de fijne kneepjes van het distilleervak te leren. Het was het begin van een relatie tussen de familie Haig en Nederland die generaties lang zou duren.

Het is niet overdreven om te zeggen dat Nederlanders de productie van Schotse aqua vitae professionaliseerden. De Schotten hadden weliswaar allang een netwerk van abdijen en kloosters waar alcohol werd geproduceerd, maar mede door de komst van Nederlanders werd de volgende stap gezet. Zij begrepen wat daarvoor nodig was, want het waren immers de Nederlanders die in de 16e en 17e eeuw de eerste wereldwijde drankcategorie leven inbliezen: jenever.

Voordelig online Nederlandse whisky kopen

Met het mooie aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Nederlandse whisky snel in huis hebt.