Smirnoff is de bestverkochte wodka en de populairste premiumdrank ter wereld. Was dat nog niet genoeg om je te overtuigen? Oké, er is geen enkele wodka die zoveel prijzen heeft gewonnen. Hun klassieke wodka's zijn Kosher, glutenvrij en tien keer gefilterd, zodat de smaak ultiem zacht is en de wodka een fluweelzacht mondgevoel heeft. Tegenwoordig wordt Smirnoff op verschillende locaties gemaakt, maar het verhaal van dit bijzondere merk begint in het Moskou van de 19e eeuw.
De oorlog met Napoleon had een enorme ravage aangericht. In 1815 was Moskou nog aan het herstellen van die gruwelen, maar Ivan Smirnov durfde het aan om aan de oevers van de Moskva-rivier een distilleerderij te bouwen. Dat jaar registreerde hij ook zijn merk, Societé Ivan Smirnov.
Hoewel de producten van Ivan het goed deden, was het zijn neefje Piotr die het bedrijf naar nieuwe hoogten stuwde. Hij kreeg het voor het zeggen nadat zijn oom in 1864 overleed. Piotr had veel aanleg voor commercie en marketing. Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw werd Piotr Smirnov Dils (zoals het bedrijf toen heette) de grootste wodkaproducent van Rusland. Dat succes had hij deels te danken aan houtskoolfiltering en kolomdistillatie, waardoor hij een puurdere wodka maakte dan veel van zijn concurrenten.
De Russische Revolutie in 1917 pakte desastreus uit voor het bedrijf. De bolsjewieken legden beslag op alle commerciële ondernemingen in Moskou; dus ook op de Smirnov-distilleerderij. Een van de familieleden, Nicolai Smirnov, wist naar Frankrijk te ontsnappen. Daar bouwde hij nabij Parijs een kleine distilleerderij. Zijn achternaam gaf hij een Franse draai, waarmee het Smirnoff zoals we dat tegenwoordig kennen geboren werd.
Niet veel later vond hij een partner om zijn wodka in de Verenigde Staten en Canada te verkopen. Als gevolg daarvan werd ook meteen een distilleerderij gebouwd in de Amerikaanse staat Connecticut. Die stap was enorm belangrijk voor het succes van Smirnoff.
Smirnoff wordt tegenwoordig van neutrale graanalcohol gemaakt. Dat proces vind plaats in distilleerkolommen en duurt 24 uur. Daarna wordt de alcohol verdund met gedemineraliseerd water. Hoewel er dankzij deze distillatie weinig onzuiverheden in de drank zitten (zeker veel minder dan in de wodka van Piotr), wordt Smirnoff nog steeds met houtskool gefilterd. In totaal vloeit de wodka door zeven ton houtskool, wat maar liefst acht uur duurt.
De zuivere, soepele, zachte smaak van Smirnoff maakt deze wodka het perfecte ingrediënt voor talloze cocktails. Dus probeer vooral eens hoe Smirnoff in de mix proeft. Een Moscow Mule is bijvoorbeeld makkelijk gemaakt: je hoeft alleen maar ginger beer en limoen in huis te halen. Ook een Dirty Martini draai je vrij eenvoudig in elkaar met behulp van Dry Vermouth en olijven.
Met de Red, Black en Blue heeft Smirnoff een prachtige reeks aan wodka's. In principe zou je daar meer dan genoeg aan hebben. Maar Smirnoff zou Smirnoff niet zijn als ze er niet nog eens schepje bovenop deden. Daarom zijn er ook wodka's met een smaakje verkrijgbaar. Kijk eens rustig in onze webshop en plaats je bestelling. Dat gaat snel en is heel eenvoudig.