Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familie bedrijf maakt en verwerkt. Op basis van zuiver natuurlijke grondstoffen creërt Zuidam een breed palet aan liqueuren, genevers, gin & whisky. Vanzelfsprekend worden er geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen gebruikt.
Uniek in de Nederlandse geschiedenis, Millstone Dutch Single Malt Whisky. Deze Nederlandse whisky is sinds begin 2007 verkrijgbaar in vier landen waaronder Nederland, België, Denemarken & Japan. Al in 1997 is Zuidam begonnen met de eerste batches te maken. Pas in 2007 was Master distiller Patrick van Zuidam tevreden om de Millstone whisky op de markt te brengen.
Zuidam Distillers werd in de jaren '70 opgericht door Fred van Zuidam, de vader van Patrick. Hij werkte daarvoor bij De Kuijper in Schiedam, een eeuwenoud bedrijf waar prachtige likeuren worden gemaakt. Die kennis nam Fred mee naar zijn eigen onderneming. Op een stukje grond in Baarle-Nassau bouwde hij zijn bescheiden distilleerderij.
Gezien het arbeidsverleden van Fred is het geen verrassing dat de nadruk aanvankelijk op het maken van kwaliteitslikeuren lag. Daarvoor werden alleen de beste verse ingrediënten gebruikt. Geur-, kleur- en smaakstoffen waren uit den boze. Die filosofie staat onder leiding van Patrick van Zuidam nog steeds hoog in het vaandel.
Patrick is groot whiskyliefhebber en zijn droom om zelf whisky te stoken, ging in 1996 in vervulling. In dat jaar werden de eerste vaten met whisky gevuld. Het duurde daarna nog even voordat de eerste bottelingen werden gevuld. Dat was pas in 2007 het geval: toen kwam Zuidam's 5-jarige single malt op de markt. Patrick besloot om zijn whisky de naam Millstone (molensteen) mee te geven. Voor die naam is gekozen omdat de granen met Nederlandse windmolens worden gemalen.
De single malts van Millstone zijn on-Nederlands goed en kunnen wedijveren met whisky van over de hele wereld. De 10 jaar oude American Oak of French Oak misstaan in geen enkele drankenkast. Maar het is de Millstone 100 Rye waarmee Patrick van Zuidam zijn grootste succes boekt.
Deze whisky is volledig van rogge gemaakt; iets wat echt maar zelden gebeurt omdat het een lastig graan is om mee te werken. Tijdens de fermentatie ontstaat een dikke, plakkerige substantie waar maar weinig whiskymakers zich aan durven wagen. Maar wie dat wel doet, wordt beloond. Zo ook Patrick. De 100 Rye is een smaakbom van jewelste en een testament aan Patrick's ongelooflijke deskundigheid als distillateur.
Dus als je een mooie Nederlandse whisky zoekt, dan zit je met Millstone altijd goed. De decennia aan ervaring proef je terug in de hoogwaardige kwaliteitswhisky die in het kleine Baarle-Nassau worden gemaakt. Ontdek daarom nu waarom Millstone in binnen- en buitenland op veel waardering kan rekening. Welke mogen we bij jou thuis bezorgen?