Port

Als je een goede fles port zoekt, dan ben je bij Whisky.nl aan het juiste adres. In onze webshop hebben we een uitgebreid assortiment van deze prachtige versterkte wijn uit Portugal. Tegen voordelige prijzen bieden we Tawny en Ruby port van verschillende merken en quinta's. De Douro-vallei in het noorden van Portugal is de thuisbasis van alles wat met port te maken heeft. Maar je hoeft daar niet naar af te reizen voor een lekker glaasje port. Neus eens rustig bij ons in de webwinkel. Ongetwijfeld vind je iets van je gading. Een mooie port tegen een scherpe prijs? Die koop je natuurlijk bij Whisky.nl.

Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Merk / Distilleerderij
Inhoud
 

Producten 1-24 van 72

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Een mooi assortiment port

Port wordt ook wel portwijn of porto genoemd. Deze naam is afgeleid van de havenstad Porto. Het is een zoete, versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage dat meestal tussen de 18 en 20 procent ligt. Port mag alleen van druiven uit de Douro-vallei gemaakt worden, in het noordoosten van Portugal. Het is dus een streng beschermd product, net als cognac dat bijvoorbeeld is. Vanwege de zoete smaak wordt port vaak voor of na het eten gedronken (als aperitief of digestief). Port kan natuurlijk ook een ideale dessertwijn zijn. Maar het belangrijkst is dat je port drinkt hoe en wanneer jij dat wilt.

De wijnbouw in Portugal is al vele milennia oud, maar port is nog een relatief nieuwe vinding. Desondanks bestaat ook port alweer sinds de 17e eeuw, maar eigenlijk alleen bij toeval. Omdat Engeland in die periode met de Fransen oorlog voerde, moesten ze hun wijnen uit een ander gebied importeren. Helaas bedorven veel van de Portugese wijnen echter tijdens de lange boottocht naar Engeland. Om dit te voorkomen voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten wijn. De vergisting stopte, waardoor niet alle suikers naar alcohol omgezet werden. Zo ontstond per ongeluk een nieuwe wijnsoort met een opvallend zoete smaak. Nog steeds hebben veel porthuizen daarom een Engelse naam, zoals Graham's of Churchill's.

Portstijlen: Ruby, Tawny en meer

Op het etiket van een fles port kom je vaak allerlei termen tegen die iets vertellen over de inhoud. Hieronder leggen we je precies uit wat alles betekent.

Ruby: een port die meestal uit meerdere oogstjaren bestaat. Over het algemeen rijpt Ruby port in roestvrijstalen tanks. De gemiddelde Ruby is zo'n 2 tot 3 jaar oud. De naam is gebaseerd op de helderrode kleur.

Tawny: een Tawny port rijpt gemiddeld tussen de 3 en 7 jaar op eikenhoutenvaten, maar soms ook veel langer. Een Tawny met een leeftijdsaanduiding is meestal een mengeling van meerdere oogstjaren. De gemiddelde leeftijd staat op het etiket.

Crusted: een vatgerijpte port die ongefilterd gebotteld wordt. Het bezinksel op de bodem van de fles wordt 'crust' genoemd. Het jaartal op zogenaamde Crusted port verwijst meestal naar het jaar van botteling. Meestal bestaat een Crusted port uit meerdere oogstjaren.

Vintage: port van een uitzonderlijk jaar van de beste wijngaarden. Wordt al na twee jaar houtrijping gebotteld, maar rijpt daarna nog (tientallen) jaren verder op de fles.

Late Bottled Vintage: port van een specifiek oogstjaar. Deze komt bijna ieder jaar op de markt en rijpt eerst 4 tot 6 jaar op houten vaten.

Colheita: een tawny van een bepaald oogstjaar die vaak minstens 8 jaar op een vat gerijpt heeft. Op het etiket staat het oogstjaar en jaar van botteling.

Witte port: deze port is van witte druiven gemaakt en rijpt slechts kort. Kan droog, halfdroog en zoet zijn.

 

Wat eet je bij port?

Net als bij wijn is port uitstekend geschikt om met een snack of ander eten te combineren. Een port heeft over het algemeen stevige en complexe smaken, dus daar moet iets met power tegenover staan. Zo niet, dan valt de smaak van je snack helemaal weg. Een kaasplankje is bijvoorbeeld altijd een goed idee. De meest voor de handliggende kaas is een traditionele Engelse Blue Stilton, maar een oude boerenkaas is ook heerlijk. Of een fijne Franse of Italiaanse bergkaas.

Naast een kaasplankje zijn er nog talloze andere mogelijkheden. Walnoten of gerookte amandelen bijvoorbeeld. Of gedroogd fruit zoals vijgen en dadels. Chocola mag natuurlijk ook niet ontbreken. En de smaakpapillen kun je mooi resetten met een harde worst of olijven.

Voordelig online port kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw port snel in huis hebt.