Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Benrinnes

Over Benrinnes

Benrinnes is een distilleerderij uit Aberlour bekend van de gelijknamige Speyside single malt whisky produceert.

Geschiedenis

In 1826 werd er door Peter McKenzie een distilleerderij gesticht op de plaats waar Benrinnes nu staat. Deze stokerij werd in 1929 verwoest door een overstroming. In 1835 werd de distilleerderij opnieuw opgebouwd door John Innes, en geregistreerd onder de naam Lyne of Ruthrie.

Deze stokerij ging failliet en de boedel werd verkocht aan William Smith. Smith veranderde de naam van de stokerij naar de huidige naam Benrinnes. Smith verkocht Benrinnes aan David Edward, die de stokerij beheerde tot zijn zoon, Alexander Edward, hem overnam. In 1896 raakte de stokerij opnieuw zwaar beschadigd, ditmaal door een brand. Opnieuw werd Benrinnes weer opgebouwd en gemoderniseerd. Er werd meteen van de gelegenheid gebruikgemaakt om meteen elektriciteit aan te leggen.

De gemoderniseerde distilleerderij werd in 1922 verkocht aan John Dewar & Sons. Onder het management van Dewars volgde een aantal veranderingen en schaalvergrotingen. In 1955 kwam er een nieuwe verbouwing, waarbij de moutvloeren vervangen werden door een saladin box. In 1966 werd de productie opgeschaald door drie nieuwe ketels naast de bestaande drie ketels te plaatsen. Deze werden in 1970 omgebouwd om gebruik te maken van interne verhitting. In 1974 ging het hele distillatieproces op de schop en werd door een uniek deels drievoudig distillatieproces. In 1984 besloot de distilleerderij te stoppen met zelf mouten en ging de saladin box er weer uit. Benrinnes heeft tot 2007 van dit proces gebruikgemaakt. Daarna is het overgegaan naar een standaard dubbel distillatieproces met twee "wash stills" en vier "spirit stills".

Productie

Benrinnes gebruikte een uniek partieel drievoudig distillatieproces. Dit proces bestaat uit drie distillatiestappen, een "wash still", een "low wine still" en een "spirit still". De wash still wordt gevoed met de wash. De low wine still wordt gevoed met de naloop van het distillaat uit de "wash still", de naloop van de low wine still zelf en het zwakke deel van de naloop van de spirit still. De spirit still wordt gevoed met het de voorloop en het hart van de wash still en de low wine still, en met de voorloop en het sterke deel van de naloop van de spirit still zelf.

De halzen van de ketels werden gekoeld met de vroeger veelgebruikte, maar tegenwoordig zeldzame methode met zogenaamde worm tubs. Het water is afkomstig uit de Scurran Burn en de Rowantree Burn. Benrinnes wordt door onafhankelijke bottelaars op de makrt gebracht of in de Flora en Fauna serie.

De whisky's van Benrinnes:

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina