Snelle Levering Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis*Gratis LeveringGratis verzending vanaf € 100,-

Four Roses

Over Four Roses

Geschiedenis

Over de naam Four Roses doen veel verhalen de ronde. Het meest romantische en plausibele verhaal gaat over een jongeman die eigenaar was van een whiskeystokerij. Deze jongeman Paul Jones Jr. werd verliefd op een ‘southern belle’ en vroeg haar ten huwelijk. Zij spraken af dat zij hem bij het volgende bal zou antwoorden door het dragen van een corsage. Dit gebruik stamde uit de ‘Victorian flower language’, een taal die bloemen gebruikte om te communiceren. In dit geval zou een corsage van drie rode rozen een afwijzing betekenen, vier rode rozen zou instemming met het huwelijk inhouden. Gelukkig voor Paul Jones Jr. droeg zij een corsage met vier rode rozen. Volgens de legende vernoemde hij, ter ere van dit heuglijk feit, zijn whisky naar deze corsage. De naam Four Roses was ontstaan.

Al in 1860 werd Four Roses in Atlanta in de staat Georgia geproduceerd. In verband met de drooglegging in 1884 verplaatste Paul Jones jr. de distilleerderij naar Louisville, Kentucky. De distilleerderij is gelegen in het rustieke platteland , vlakbij Lawrenceburg aan de oevers van de Salt River. In alle rust worden hier de verschillende whisky´s die het hart vormen van het Four Roses assortiment gedistilleerd en rijpen ze talloze jaren op eikenhouten vaten.

Tijdens de drooglegging in de jaren dertig mochten alcoholische dranken niet meer in Amerika verkocht worden. Four Roses mocht dat wel, namelijk op doktersrecept. Niet voor niets is de vrije vertaling van het woord whiskey dan ook ‘levenswater’!

10 verschillende recepturen

Four Roses is uniek binnen de Bourbon wereld. Éen van de belangrijkste verschillen met bourbons van andere distilleerderijen is dat Four Roses gebruik maakt van tien verschillende recepturen. Daar waar andere bourbons meestal slechts één receptuur gebruiken, is Four Roses het resultaat van het samenvoegen van verschillende recepturen. Hierdoor kan Four Roses als enige een nagenoeg constante smaak produceren. Elke keer weer. De tien recepturen verschillen van elkaar door gebruik te maken van verschillende graansoorten, verschillende gisten en verschillende onderlinge verhoudingen. Elke receptuur heeft zijn eigen smaakkarakteristieken en wordt minimaal vijf jaar gerijpt op nieuwe, gebrande eikenhouten vaten.

Master Distiller

Sinds 1995 is Jim Rutledge master distiller van Four Roses. Als lid van de Bourbon Hall of Fame bewaakt Jim het karakter, de kwaliteit en consistentie van ieder vat Four Roses Bourbon whiskey. In het distillatieproces dat volgt is elk stadium van kritiek belang. Het vereist niet alleen ogen, oren en handen maar ook hart en ziel. Dag in dag uit is Jim gepassioneerd bezig met de tien Four Roses creaties, bewaakt hij de rijping van de whiskey’s en blendt de individuele soorten naar constante productkwaliteiten. Jim had eigenlijk al met pensioen moeten gaan maar vanwege zijn staat van dienst en uitmuntende kwaliteiten mag hij zelf bepalen tot wanneer hij wil werken.

De whiskey's van Four Roses:

6 artikel(en)

per pagina

6 artikel(en)

per pagina