Een twist op de whisky highball. Deze verfrissende cocktail is licht en fruitig met een vleugje spice.
Wat heb je nodig?
Een perfect en heerlijke cocktail voor de Glenmorangie Lasanta.
Wat heb je nodig?
Luxe en mechanisch komen prachtig samen in deze long drink.
Wat heb je nodig?
Glenmorangie begon zijn leven oorspronkelijk als een brouwerij in het plaatsje Tain, dat in de noordelijke Hooglanden van Schotland ligt. In 1843 was het William Matheson die besloot om Glenmorangie naar een distilleerderij om te bouwen. Immers, het eerste deel van het productieproces heeft veel overeenkomsten met het brouwen van bier.
Al snel werd het een single malt waarvan in het hele Verenigde Koninkrijk (én daarbuiten) opgemerkt werd. Al in de 19e eeuw stond Glenmorangie op de kaart van The Savory en vele andere luxe hotels in Londen. Dat succes als single malt is eigenlijk nooit meer verdwenen - ook tegenwoordig is het een van de bestverkochte Schotse single malts ter wereld.
Het kost tijd en energie om de hoge kwaliteit vast te houden die Glenmorangie nastreeft. Er zijn dan ook een eental belangrijke kenmerken die er voor zorgen dat deze whisky zo'n unieke smaak heeft. Allereerst zijn dat de distilleerketels, die ongekend hoog zijn. Met 5,14 meter (net zo hoog als een volwassen giraffe) zijn het de hoogste koperen ketels in Schotland.
Waarom is daar ooit voor gekozen? Dat is bijna een toevalligheid. In 1887 nam Glenmorangie een tweetal ketels over van John Taylor's gindistilleerderij. Ketels voor gin hebben van oudsher een andere vorm dan whiskyketels. Maar wonderwel pakte deze keuze geweldig uit voor Glenmorangie. Omdat de alcoholdampen flink omhoog moeten klimmen tijdens het stoken, blijven veel van de zwaardere componenten achter in de ketel, wat betekent dat de uiteindelijk whisky van Glenmorangie licht en zacht is en soepel wegdrinkt.
Het mineraalrijke water dat Glenmorangie gebruikt, is afkomstig uit Tarlogie, een eigen bron. Dit is 100 jaar gefilterd door zandsteen. Het meeste Schotse water is vrij mineraalarm, waardoor Glenmorangie weer net een ander smaakprofiel heeft als veel andere Schotse distilleerderijen.
Glenmorangie gebruikt haar vaten overigens maximaal twee keer. Vaten zijn verantwoordelijk voor een groot aandeel van de smaak van Schotse whisky, dus hoe vaker je een vat gebruikt, hoe minder smaak er overgebracht wordt. Vergelijk het bijvoorbeeld met een theezakje dat je meerdere malen gebruikt.
Trouwens, Glenmorangie is een van de pioniers op het gebied van extra rijping, zoals ze het zelf noemen. Dat betekent dat een whisky eerst volwassen wordt in de gebruikelijke ex-bourbonvaten. Daarna wordt de whisky overgeheveld in een ander vat om een nieuwe laag complexiteit te introduceren. Dat kunnen bijvoorbeeld Port-, Sherry-, Sauternes- of Burgundy-vaten zijn.
Glenmorangie heeft een enorm uitgebreid assortiment, waarvan wij er veel in onze webshop verkopen. Bijvoorbeeld de uitstekende 10- en 18-jarige versie, maar ook de Signet, het vlaggenschip van de distilleerderij. Wij maken het bestellen eenvoudig voor je — het is zo gepiept. En natuurlijk zorgen we dat je fles Glenmorangie snel thuisbezorgd wordt.