Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-
Klantenservice

Balblair

Over Balblair

De naam Balblair is afkomstig uit het Gaelic en betekent o.a. ook "town of the plain" (vlakke stad ). Balblair is door John Ross in 1790 opgericht en is een van de oudste nog producerende distilleerderijen van Schotland. Robert Cumming, die notaris in Banff was, is de laatste particuliere eigenaar van de Balblair geweest. Ook was hij eigenaar van de distilleerderij Old Pulteney.

Na diverse verbouwingen, hij bouwde de stills van Balblair om van kolen naar stoom, verkocht Cumming de distilleerderijen in 1970 aan Hiram Walker en in 1996 werden de distilleerderijen aan de huidige eigenaar Inver House verkocht, die deze specifieke distilleerderijen geheel zelfstandig laten werken.

De naam Balblair komt uit het Gaelic en heeft twee betekenissen o.a. "battlefield"(slagveld) en stamt uit de tijd van de Vikingen. In het stillhouse staan drie stills met een zeer opmerkelijke vorm. Ze hebben een zeer bolbuikige onderkant, met daarop een brede en vrij korte hals. De new spirit wordt gerijpt in refill en bourbonvaten. Het water komt van de Ault Dearg Burn en het wordt eerst gebruikt voor koelwater, zodat het de gewenste temperatuur al heeft zonder energie te gebruiken.

Balblair ontstaat niet alleen zoals bij de meeste whisky's door gebruik te maken van verschillende elementen uit de natuur als rijke grond, puur water en turf maar ook door de schone lucht in Edderton, welke als de meest zuivere van Schotland wordt beschouwd. Balblair heeft ook die typische karaktertrekken van de Noordelijke Highlands en al deze elementen geven aan de malt van Balblair z'n bijzondere karakter. Daarnaast vormt Balblair het hart van de Glen Talloch blends een van de meest verkochte whisky's van Nederland.

De whisky's van Balblair:

17 artikel(en)

per pagina

17 artikel(en)

per pagina