Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Cragganmore

Cragganmore

Over Cragganmore

De thuisbasis van Cragganmore in de Speyside wordt bewaakt door een opvallen smeedijzeren hek met daarop de naam, die afkomstig is van de vlakbij gelegen heuvel, Craggan Mor. Hier kwamen ook de stenen voor de bouw van de distilleerderij vandaan.

De Cragganmore distilleerderij werd in 1869 gesticht door John Smith, van wie wordt gezegd dat hij de meest ervaren distilleerder van zijn tijd was. Hij was directeur van Macallan, Glenlivet en Wishaw geweest en hij was pachter van de Glenfarclas distilleerderij toen hij de eigenaar, Sir George Macpherson-Grant, overhaalde om hem in Ballindalloch, aan de Strathspeyspoorlijn, land te verpachten om een nieuwe distilleerderij te bouwen.

Cragganmore was de eerste distilleerderij die bewust gebruik ging maken van de voordelen van een spoorlijn en er werd een eigen zijspoor aangelegd ten gunste van het treinverkeer naar de distilleerderij. John Smith was een groot treinenliefhebber, maar omdat hij 140 kilo woog kon hij niet door de deur van een gewone wagon en moest hij in een goederenwagen reizen.

Hij overleed in 1886 en liet het bedrijf na aan zijn zoon Gordon die de distilleerderij grotendeels herbouwde in 1901. In die staat kennen we hem tegenwoordig nog steeds. De vier platte ketels, ontworpen door John Smith zelf, hebben de tand des tijds altijd doorstaan.

Ondanks latere wisselingen van eigenaar en twee wereldoorlogen wordt bij Cragganmore nog altijd een complexe, zeer gewaardeerde single malt whisky gemaakt, in 1925 door blenders geclassificeerd als de beste blending malt in de hele Speyside.

De whisky's van Cragganmore:

5 artikel(en)

per pagina

5 artikel(en)

per pagina