Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Dalwhinnie Single Malt Whisky

Dalwhinnie Single Malt Whisky

Het is niet alleen een van de mooist gelegen distilleerderijen van Schotland, maar Dalwhinnie produceert ook nog eens geweldige whisky. Deze staat bij zowel beginnende liefhebbers als gevorderde whiskydrinkers hoog in aanzien. Het traditionele productieproces zorgt bij deze whisky uit de Schotse Hooglanden voor een volle, rijke smaak. Bekijk hier het assortiment van de webshop van Whisky.nl en plaats eenvoudig je bestelling!

De whisky's van Dalwhinnie:

13 artikel(en)

per pagina

13 artikel(en)

per pagina

Dalwhinnie's geschiedenis

Dalwhinnie mag zonder aarzelen een oude distilleerderij genoemd worden. Toch is het verrassend dat het tot 1897 duurde dat er een whiskydistilleerderij gebouwd werd op de huidige locatie. Deze ligt namelijk niet ver van de spoorlijn die Inverness (en Speyside) verbindt met de grote steden in het zuiden van Glasgow. Die spoorverbinding speelde in de 19e eeuw een belangrijke rol in het transport van whisky naar de rest van Groot-Britannië.

In het Schots-Gaelisch betekent Dalwhinnie 'de ontmoetingsplek'. De distilleerderij ligt dan ook op een plek waar drie grote wegen bij elkaar kwamen. Vanaf daar brachten de Schotten grote kuddes Schotse hooglanders naar de zuidelijke markt in Falkirk. Deze kuddes waren ook perfect voor het smokkelen van whisky. Er doen verhalen de ronde dat kleine vaten onder de vacht van de koeien verstopt werden. Dat zou zich aan het einde van 18e eeuw afgespeeld hebben, toen whisky vaak nog illegaal gestookt werd.

Hoog gelegen

Dalwhinnie is de op één na hoogst gelegen distilleerderij in Schotland. Op 352 meter hoogte moet het alleen Braeval voor zich dulden, dat krap twee meter hoger ligt. Vanwege de hoge en afgelegen locatie zijn Dalwhinnie en het nabijgelegen gelijknamige dorpje het koudste bewoonde gebied van Groot-Brittannië. Gemiddeld wordt het slechts 6 graden Celsius.

De beginjaren van Dalwhinnie waren moeizaam. De distilleerderij veranderde daarom regelmatig van eigenaar. In 1905 was dat het Amerikaanse bedrijf Cook & Bernheimer, waarmee Dalwhinnie de eerste Schotse distilleerderij was die in buitenlandse handen viel. Uiteindelijk werd Dalwhinnie onderdeel van het huidige Diageo, een grote multinational.

Hoe wordt Dalwhinnie gemaakt?

Dalwhinnie is een distilleerderij die er prat op gaat dat haar new make (ongerijpte whisky) een zwavelachtig karakter heeft. Die zwavel verdwijnt door de houtrijping, maar is tijdens dat proces een katalysator voor de veelvoud aan heerlijke smaken en geuren die tijdens de rijping in eikenhoutenvaten ontstaat. Na 15 jaar (de leeftijd van hun populairste whisky) ontstaat er een geweldige whisky die toegankelijk, maar ook complex is.

Aan de basis van de smaak van deze bijzondere whisky staan de zogenaamde wormtubs. Deze opvallende houten kuipen staan buiten de distilleerderij. Het doel van de wormtubs is om de alcoholdampen te condenseren. Tegenwoordig wordt daar modernere apparatuur voor gebruikt, maar Dalwhinnie gebruikt als een van de weinige Schotse distilleerderijen nog deze ouderwetse methode.

Dalwhinnie online kopen

Whisky.nl heeft een uitgebreid assortiment tegen scherpe prijzen, waar je ongetwijfeld iets lekkers tussen weet te vinden. Bestellen is heel eenvoudig en wij zorgen dat je favoriete fles snel bezorgd wordt.