Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Oban

Oban

Oban is een van de zes oorspronkelijke Classic Malts. Deze bijzondere single malt whisky wordt aan de ruige westkust van Schotland gemaakt. Daar ligt Oban midden in de gelijknamige kustplaats. Het is geen grote distilleerderij, maar de whisky die er vandaan komt heeft een geweldige reputatie. Door de bescheiden capaciteit blijft Oban echter altijd een beetje onder de radar. Wil jij deze heerlijke Schotse whisky te ontdekken? Kijk dan eens tussen het uitgebreide assortiment van Whisky.nl. Online bestellen is heel eenvoudig en wij zorgen dat je jouw goede fles snel in huis hebt.

De whisky's van Oban:

7 artikel(en)

per pagina

7 artikel(en)

per pagina

Geschiedenis van Oban

Het is voor een distilleerderij ongebruikelijk om zowel aan de kust als in bebouwd gebied te liggen. Maar de geschiedenis van Oban is dan ook nauw verweven met die van de gelijknamige plaats. De distilleerderij is zelfs bijna net zo oud als de kustplaats Oban, met een historie die teruggaat tot het einde van de 18e eeuw.

De distilleerderij werd in 1794 opgericht door de broers Hugh en John Stevensen op de locatie van een voormalige brouwerij. In de jaren 1800 groeide de reputatie van de distilleerderij met elk decennia. Maar om de whisky vanuit Oban naar de rest van het Verenigd Koninkrijk te krijgen, bleek een uitdaging. Daar kwam in 1888 verandering in toen er eindelijk een spoorlijn tussen Oban en Glasgow aangelegd werd.

Oban is tegenwoordig eigendom van Diageo. Dit grote drankenconcern bedacht in de jaren '80 van de vorige eeuw een geweldige marketingcampagne. Onder de noemer Classic Malts Selection kregen Schotse single malts een enorme boost. Tot die tijd werden namelijk vooral blends gedronken. Oban was een van de zes oorspronkelijke telgen van de Classic Malts Selection, ondanks dat het een van de kleinste distilleerderijen is die Diageo bezit.

Uit welke regio komt Oban?

Oban is een distilleerderij in het westen van Schotland en ligt officieel in de Highlands. Dit is qua oppervlakte met afstand de grootste Schotse whiskyregio. In de Highlands wordt dan ook een grote verscheidenheid aan whisky gemaakt.

Je komt er whisky's tegen met ruige kustinvloeden, maar ook zachtere varianten zoals Dalwhinnie en Glenmorangie. Oban ligt qua smaakbeleving waarschijnlijk ergens tussen die twee uitersten.

Oban & Game of Thrones

Om het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones te vieren, brachten Diageo en HBO een serie gelimiteerde whisky’s op de markt ter ere van de show. Elk van de whisky’s is gecombineerd met een van de iconische huizen van Westeros. Oban maakte ook onderdeel uit van die serie whisky's.

De Oban distilleerderij ligt aan de voet van een klif. Vanaf daar kijk je uit over de baai. Het is een natuurlijke grens tussen de Highlands en de Schotse eilanden. Net zoals Castle Black, de thuisbasis van de Night’s Watch, zich tussen Westeros en de verstrekkende landen voorbij The Wall bevindt, vormt de klif bij Oban een natuurlijk scheiding tussen land en zee.

Voordelig Oban Single Malt Whisky online kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Oban Single Malt Whisky snel in huis hebt.