Singleton WhiskySingleton Whisky

Singleton Whisky

Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen flessen van The Singleton verkocht, maar wie op zoek gaat naar een distilleerderij met de naam The Singleton is lang bezig: die bestaat niet. Het is een overkoepelende merknaam voor de single malt whisky van drie Schotse distilleerderijen: Dufftown, Glen Ord en Glendullan. Bij Whisky.nl vind je een uitgebreid assortiment tegen scherpe prijzen.

De whisky's van Singleton:

19 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
Singleton Glen Ord
Singleton Online Bestellen
Singleton Dufftown

Innovatief

De huidige vorm van The Singleton werd in 2006 in het leven geroepen, maar lang daarvoor was er al The Singleton of Auchroisk, een single malt die voor het eerst in 1986 op de markt verscheen. Voor deze naam werd destijds gekozen omdat Auchroisk voor veel mensen lastig uit te spreken was. Onder whiskyschrijvers en juryleden van whiskycompetities deed deze single malt het erg goed, maar zonder dat daar een aanwijsbare reden voor was, is The Singleton of Auchroisk nooit echt uitgegroeid tot een grote naam.

Dat is opvallend, want innovatief was het merk toen al wel. Na de oorspronkelijke rijping in ex-bourbonvaten werd de single malt overgestoken naar sherryvaten voor een extra rijpingsperiode. Dit proces, wat we tegenwoordig goed kennen als ‘finishen’, werd destijds nooit groots geadverteerd. Daardoor worden andere merken nu gezien als pioniers op dit vlak, terwijl The Singleton of Auchroisk daar toch zeker ook een rol in speelde.

Gooi naar de top

Diageo is met afstand de grootste producent van Schotse whisky. Niet alleen is deze multinational de eigenaar van het grootste aantal distilleerderijen, maar ook qua pure hoeveelheid whisky gaat Diageo fier aan kop. Single malts van distilleerderijen zoals Lagavulin, Talisker, Cardhu en Mortlach staan hoog in aanzien bij whiskyliefhebbers over de hele wereld.

Puur qua verkoopcijfers is geen van deze distilleerderijen echter het bestverkochte Schotse singlemaltmerk, simpelweg omdat hun productiecapaciteit relatief bescheiden is. Die eer gaat naar Glenfiddich, op de voet gevolgd door Glenlivet. Met The Singleton, een whiskymerk dat de krachten van drie distilleerderijen van Diageo bundelt, doet het bedrijf een gooi naar die eerste plek.

Driemaal is ...

De drie distilleerderijen die onder The Singleton vallen zijn Dufftown, Glen Ord en Glendullan. The Singleton of Dufftown is in Europa verkrijgbaar, terwijl de andere twee respectievelijk in Azië en Noord-Amerika verkocht worden. Een enkele keer komt er ook een whisky van Glen Ord of Glendullan uit in Europa, bijvoorbeeld bepaalde limited editions die onderdeel uitmaken van de Special Releases.

The Singleton of Dufftown wordt bij de Dufftown-distilleerderij gestookt, die vernoemd is naar het gelijknamige beroemde dorp in hartje Speyside, dat onder andere ook het thuis is van Mortlach en de gesloten distilleerderij Pittyvaich. Dufftown was lang in handen van Arthur Bell & Sons, dus het is geen verrassing dat de whisky nu nog steeds een belangrijk onderdeel is van de beroemde Bell’s blended whisky. Tot Roseisle in 2010 geopend werd, was Dufftown de grootste distilleerderij van Diageo. De oudste The Singleton of Dufftown ooit werd in 2019 op de markt gebracht, toen een 53-jarige single malt uit de Paragon of Time Collection werd gepresenteerd.

The Singleton online kopen

Whisky.nl heeft een uitgebreid assortiment tegen scherpe prijzen, waar je ongetwijfeld iets lekkers tussen weet te vinden. Bestellen is heel eenvoudig en wij zorgen dat je favoriete fles snel bezorgd wordt.