Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-

VAT 69 Blended Scotch Whisky

VAT 69 Blended Scotch Whisky

Over VAT 69

VAT 69 Blended Scotch Whisky is een van de meest iconische whisky's ter wereld die zijn opwachting maakte in veel films en televisieserie's, zoals een wereldberoemd Tweede Wereldoorlog-drama. Al eeuwen wordt deze whisky gedronken door whiskyliefhebbers over de hele wereld — zelfs ontdekkingsreizigers naar Antarctica! Word nu lid van dit exclusieve clubje en haal ook een fles VAT 69 in huis. De prijzen op Whisky.nl zijn haarscherp en bestellen is snel en eenvoudig.

De whisky's van VAT 69:

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina

100 recepten

Het maken van een goede blended whisky is niet voor iedereen weggelegd. Je moet beschikken over veel kennis, een uitstekend reuk- en smaakvermogen, én natuurlijk een geweldig netwerk zodat je de juiste whisky kunt opkopen. Iemand die over al deze eigenschappen beschikte, was William Sanderson. Deze drankenproducent uit het Schotse Leith creëerde in 1882 de oorspronkelijke VAT 69.

Daarbij ging hij met enorm veel precisie te werk. Natuurlijk, Sanderson wist dondersgoed hoe hij een goede whisky moest samenstellen. Maar hij wilde meer zekerheid voordat hij zijn levenswerk aan de buitenwereld zou presenteren. En dus maakte hij eerst 100 verschillende recepten. Daarna huurde hij een aantal deskundige whiskyexperts in om het beste recept uit te kiezen. Ze kozen uiteindelijk het 69e recept. Vandaar de naam: VAT 69.

Naast VAT 69 heeft Sanderson een grote nalatenschap binnen de whiskywereld. Binnen 5 jaar na het maken van zijn beroemde blend (die al snel populair werd), werd hij mede-eigenaar van Glen Garioch, een distilleerderij die tot vandaag de dag geweldige single malt whisky maakt. Om het monopolie op graanwhisky te doorbreken, richtte hij in 1885 bovendien de North British-distilleerderij op.

Antarctica & de Tweede Wereldoorlog

Sinds de lancering van VAT 69 aan het einde van de 19e eeuw, duikt deze bijzondere Schotse whisky in de meest onwaarschijnlijke plekken op — zowel in het echt als fictief. In 1914 nam de ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton bijvoorbeeld een voorraad VAT 69 mee op zijn Trans-Antarctische-expeditie, voor "medicinale en feestdoeleinden".

Maar oude flessen van VAT 69 duiken ook vaak op in films en televisieseries. In het Tweede Wereldoorlog-drama Band of Brothers gaat kapitein Lewis Nixon bijvoorbeeld erg ver om een fles van zijn geliefde whisky in handen te krijgen. Maar ook buiten Hollywood zie je de whisky regelmatig terug. VAT 69 is onder andere in India erg populair, en dus is het geen verrassing dat veel Bollywood-schurken in de jaren '70 die whisky dronken.

VAT 69 Whisky online kopen

Een mooie fles van deze whisky staat goed in elke drankenkast! Gelukkig is het een koud kunstje om via de webshop van Whisky.nl jouw eigen fles in huis te halen. En nog tegen een mooie scherpe prijs ook. Plaats nu je bestelling (dat is heel eenvoudig), dan zorgen wij dat je snel aan een heerlijk glas VAT 69 zit.