Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-

Yamazaki Japanse Whisky

Yamazaki Japanse Whisky

Yamazaki is de oudste en misschien wel meest vermaarde distilleerderij in Japan. Het was de whisky van deze distilleerderij die aan de geboorte stond van de huidige gekte rondom Japanse whisky. Investeerders, liefhebbers, verzamelaars; allemaal willen ze een graantje meepikken van het moois dat Japan te bieden heeft. Bij Whisky.nl hebben we een heerlijk assortiment tegen scherpen prijzen.

De whisky's van Yamazaki:

3 artikel(en)

per pagina

3 artikel(en)

per pagina

De eerste Japanse whiskyistilleerderij

Yamazaki is de oudste commerciële whiskydistilleerderij van Japan. In 1923 was het Shinjiro Torii, de oprichter van Suntory, die de distilleerderij bouwde net buiten de hoofdstad Kyoto. Deze locatie werd gekozen vanwege de uitstekende watervoorraad, maar ook omdat er een divers klimaat is met relatief koude winters en warme zomers met een hoge luchtvochtigheid.

Tijdens de eerste tien jaar van het bestaan, werd Yamazaki aangestuurd door Masataka Taketsuru. Deze legende wordt ook wel gezien als de 'Vader van Japanse whisky' en is ook de oprichter van een ander groot Japanse whiskymerk, Nikka. Taketsuru wilde de distilleerderij eigenlijk in Hokkaido bouwen, omdat het klimaat daar meer weg heeft van Schotland, maar zijn baas floot hem terug.

Prijzen en awards

Toch werd onder leiding van Taketsuru in Kyoto de basis gelegd voor de moderne Japanse whiskyindustrie. Yamazaki wordt nog steeds gezien als het summum van Japanse whisky. Het is ook de populairste Japanse single malt whisky. De 18-jarige Yamazaki single malt won bijvoorbeeld zes jaar op rij een dubbele gouden medaille bij de San Francisco Spirits Competition. Dat is een ongekend succes!

Eén van de meest opvallende prijzen die Yamazaki ooit won, werd in 2013 uitgereikt door Jim Murray. Deze whiskyschrijver brengt elk jaar zijn populaire Whisky Bible uit. En in dat jaar gaf hij de Yamazaki Single Malt Sherry Cask de prijs voor 'Whisky van het Jaar'. Dat leidde tot een enorme run op Japanse whisky en Yamazaki in het bijzonder. Zelfs zodanig dat er in de jaren daarna een tekort aan Japanse whisky was.

Whiskystijlen

De productie bij Yamazaki (en veel Japanse distilleerderijen) wijkt af ten opzichte van Schotse distilleerderijen. Niet zozeer omdat het productieproces heel anders is, maar juist omdat er bij één distilleerderij een veelvoud aan verschillende stijlen whisky wordt gemaakt. In Schotland is Loch Lomond eigenlijk de enige distilleerderij die dat ook doet.

Waar het in Schotland gebruikelijk is dat distilleerderijen onderling whisky uitwisselen voor hun blends, gebeurt dat in Japan niet. Daarom is het noodzakelijk om verschillende whiskystijlen te distilleren, zodat er toch blends gemaakt kunnen worden. Bij Yamazaki staan in het ketelhuis daarom allemaal verschillende soorten distilleerketels. Sommige zijn lang, andere kort. Sommige hebben moderne condensators, andere een traditionele wormtub. 

Yamazaki Whisky online kopen

Yamazaki is het vlaggenschip van moederbedrijf Suntory. Het biedt een verrassend zachte, maar diepgaande kennismaking met Japanse single malt whisky. Yamazaki is een whisky met veel fruit en tonen van Mizunara, een zeldzame Japanse eikensoort. Bestellen bij Whisky.nl is heel eenvoudig en neemt slechts een paar momenten in beslag. Bij ons ben je in goede handen voor je jouw fles van deze historische Japanse distilleerderij.