Over Edradour

Edradour is vooral bekend als een van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Daarmee is het meteen van de meest ambachtelijk gemaakte whisky's. Deze distilleerderij in Pitlochry bestaat al bijna twee eeuwen, maar is tegenwoordig de uitgekomen droom van whiskyliefhebber Andrew Symington. Edradour is een single malt uit de Schotse Highlands die iedere whiskyliefhebber een keer geproefd moet hebben. Wil jij meer weten? Lees dan verder én bestel meteen een goede fles. Online een mooie Edradour kopen doe je natuurlijk bij Whisky.nl.

De whisky's van Edradour:

Filteren
Selectie verfijnen
Type Likeur
Prijs
Inhoud
 

Geschiedenis van Edradour

Het distilleren van whisky was in Schotland ooit iets dat voornamelijk door boeren gedaan werd. Het was een manier voor boeren om aan hun overgebleven graan iets te verdienen. Of natuurlijk om er whisky voor eigen consumptie van te maken. Ook Edradour was ooit onderdeel van een boerderij. De huidige distilleerderij bestaat alweer sinds 1837, hoewel een van de betrokken boeren, Duncan Forbes, al sinds 1825 legaal whisky stookte. De ligging in Perthshire met veel water, verborgen plekjes en smalle wegen richting Perth, maakte het bovendien een perfecte locatie voor illegale stokers. De kans is dan ook groot de er ruim voor 1825 al whisky gestookt werd.

Een connectie met de maffia

In de bijzondere geschiedenis van Edradour speelt een maffiabaas een bijrol. In de jaren '30 van de vorige eeuw was de distilleerderij in handen van William Whitely, destijds een beroemde producent van blended whisky. Vooral in de Verenigde Staten deden ze goede zaken, en vreemd genoeg werd daar gangster Frank Costello als vertegenwoordiger aangewezen. Hij was toen het hoofd van een van de vijf mafiafamilies in New York. Iets later werd een van Costello's medewerkers, Irving Haim, zelfs eigenaar van Edradour.

Tegenwoordig is Edradour echter in handen van Andrew Symington. Deze whiskyliefhebber kocht Edradour in 2002, maar was toen al jaren actief als onafhankelijke bottelaar. Misschien heb je wel eens van Signatory Vintage gehoord? Als bottelaar was hij een gevestigde naam, maar zelf whisky maken bleef een droom. Met de aankoop van Edradour kwam die droom uit voor Symington.

Wat Edradour zo bijzonder maakt

Edradour is een kleine distilleerderij waar alles nog handmatig gedaan wordt. Als je het ketelhuis binnenloopt, zie je dat er in al die jaren nog maar weinig veranderd is. De mashtun is nog van gietijzer gemaakt en is meer dan 110 jaar oud. Er staat zelfs een Morton Refrigerator om de wort mee te koelen, de laatst overgebleven in de whiskywereld. De twee washbacks die Edradour heeft zijn allebei meer dan 50 jaar oud. En je vindt er ook de kleinste traditionele distilleerketel van heel Schotland. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat er geen enkele andere whisky met Edradour te vergelijken is.

Online Edradour Whisky kopen

Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Edradour Whiskey snel in huis hebt.