Over Balvenie

The Balvenie ligt in de Speyside-regio en heeft een torenhoge reputatie. De single malts van deze distilleerderij vallen dan ook regelmatig in de prijzen. Zo gek is dat helemaal niet, als je maar weet hoe bijzonder dit familiebedrijf is. Dit kleine broertje van Glenfiddich (de distilleerderijen liggen naast elkaar) brengt prachtige whisky's op de markt, zoals de 12-jarige Double Wood21-jarige Portwood en 14-jarige Caribbean Cask. Bekijk ons uitgebreide assortiment en bestel meteen online in onze webshop.

De whisky's van Balvenie:

18 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Een uniek familiebedrijf

The Balvenie is onderdeel van William Grant & Sons. Dit familiebedrijf is bijvoorbeeld ook eigenaar van Glenfiddich, de populairste single malt ter wereld, en Girvan, een graandistilleerderij. Daarmee is William Grant het grootste onafhankelijke whiskybedrijf van Schotland. Dat is bijzonder, want deze bedrijfstak wordt (net als zovelen) gedomineerd door multinationals.

William Grant werd geboren in 1839 en was ooit de boekhouder en manager van Mortlach, een roemruchte distilleerderij in het dorpje Dufftown. Maar William Grant wilde graag voor zichzelf beginnen. Dus kocht hij tweedehands distilleerketels en richtte hij in 1887 Glenfiddich op; precies aan de andere kant van het dorp. Nog geen vijf jaar later opende ook Balvenie haar deuren.

Het ambacht van The Balvenie

Balvenie is een van de weinige distilleerderijen in Schotland waar werkelijk alles van begin tot eind nog in eigen beheer wordt gedaan. Tegenwoordig zijn sommige belangrijke werkzaamheden gecentraliseerd, zoals het mouten van de gerst. Dat gebeurt vaak bij een van de grote mouterijen in Schotland.

Maar ondanks dat The Balvenie bepaald geen kleine jongen is (jaarlijks wordt 7 miljoen liter geproduceerd), hebben ze nog steeds een eigen moutvloer. Daar wordt ongeveer 15% van de benodigde gerst verwerkt. Dat is vrij uniek, want slechts een handvol distilleerderijen in Schotland kunnen dat ook claimen.

Ook heeft deze Speyside-distilleerderij nog een eigen kuiperij die met Glenfiddich gedeeld wordt. Daar worden alle vaten voor The Balvenie geprepareerd. Aangezien vaten verantwoordelijk zijn voor een belangrijk deel van de smaak van single malt whisky, is het een groot voordeel om daar zelf de controle over te hebben.

The Balvenie Speyside Whisky online kopen

Bij Whisky.nl vind je een groot assortiment aan whisky van The Balvenie. Perfect dus om kennis te maken met deze klassieke Speyside-whisky, die bekend staat om zijn mooie fruitige whisky's met smaken van honing en vanille. Dompel je onder in de wereld van de familie Grant en bestel nu snel jouw favoriet! Dan regelen wij dat je fles single malt snel bij jou bezorgd wordt.