Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Dalmore Single Malt Whisky

Dalmore Single Malt Whisky

Dalmore is een van de meest prestigieuze single malt whisky's ter wereld, met aan het hoofd de bekende meesterblender Richard Paterson. Dankzij zijn kunde, ervaring en ongeëvenaarde kennis is het merk uitgegroeid tot een enorm populaire whisky. Dalmore is bovendien niet alleen populair bij doorgewinterde whiskydrinkers, maar ook beginnende liefhebbers weten deze Schotse whisky enorm te waarderen. Bij Whisky.nl hebben we een ruim assortiment tegen scherpe prijzen. Laat je inspireren!

De whisky's van Dalmore:

15 artikel(en)

per pagina

15 artikel(en)

per pagina

Een koninklijke whisky

Dalmore ligt in de noordelijke Hooglanden van Schotland aan de oevers van de Cromarty Firth, een zeestraat net boven Inverness. Net als een aantal andere oude Schotse distilleerderijen was ook Dalmore oorspronkelijk een watermolen. In 1839 werd deze door Alexander Matheson gekocht en omgebouwd tot de distilleerderij die er vandaag nog steeds staat.

De geschiedenis van het huidige Dalmore begint eigenlijk in 1878, en dan met name het hertengewei dat als logo van de single malt dient. In dat jaar werd de distilleerderij verhuurt aan Alexander, Charles en Andrew Mackenzie. Dertien jaar later namen deze drie broers de distilleerderij over van Matheson. Zij waren afstammelingen van de Clan Mackenzie.

Deze clan heeft een geweldige geschiedenis die bijna een millennium terug in de tijd gaat. Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de familiegeschiedenis vond plaats in 1263. In dat jaar redde Colin Fitzgerald, destijds het hoofd van de clan, het leven van King Alexander III toen deze door een hert werd aangevallen. Als dank mag de Clan Mackenzie sindsdien het koninklijke hertengewei als embleem voeren. Iets wat Dalmore sinds het in handen van de Mackenzie's kwam dankbaar heeft gedaan.

Limited editions

Dalmore maakt enorm toegankelijke whisky's, die niet alleen betaalbaar maar ook toegankelijk en zacht zijn. Sherryrijping is een van de belangrijke kenmerken van Dalmore, waarbij meesterblender een belangrijke rol speelt. Hij houdt ervan om te experimenteren met verschillende soorten sherryvaten. Soms gebruikt hij wel 5 of 6 vattypen voor een enkele whisky.

Naast betaalbare whisky's heeft Dalmore ook enkele single malts op de markt gebracht die tot de duurste aller tijden behoren. In 2018 werd de Dalmore Eos, een 59-jarige whisky, bijvoorbeeld voor 117.510 dollar verkocht tijdens een veiling in Hongkong. En het jaar daarvoor werd de Dalmore Paterson Collection, een verzameling van 12 unieke single malts, voor 1 miljoen pond verkocht bij het Londense warenhuis Harrods.

Dalmore whisky online kopen

Dalmore is tegenwoordig in handen van Whyte & Mackay, dat ook eigenaar is van Fettercairn en Jura. Zij namen in 1960 de distilleerderij over van de Mackenzie-familie, maar blijven trouw aan de familiegeschiedenis. Zo is er tegenwoordig bijvoorbeeld een Dalmore King Alexander III. Daarnaast pakt meesterblender de vrijheid om leuke nieuwe dingen te proberen. De Dalmore Cigar Malt is daar een voorbeeld van. Deze whisky past perfect bij een goede sigaar en is al jarenlang een van de populairste single malts van de distilleerderij.

Bij Whisky.nl is het heel eenvoudig om een mooie fles Dalmore te bestellen Neus eens tussen ons assortiment om te kijken welke jouw favoriet is. Wij zorgen dat je die snel in huis krijgt!