Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Old Pulteney Single Malt Whisky

Old Pulteney Single Malt Whisky

Old Pulteney is een whisky die het qua bekendheid niet haalt bij grote merken als Glenfiddich of Glenlivet. De kwaliteit van de single malt en het erfgoed van dit merk doen echter voor geen enkele distilleerderij onder. Old Pulteney ligt in het kustplaatsje Wick en staat dan ook bekend om de maritieme smaakinvloeden. In het rijke verleden wist deze distilleerderij al veel prijzen in de wacht te slepen, onder andere voor Beste Whisky ter Wereld.

De whisky's van Old Pulteney:

12 artikel(en)

per pagina

12 artikel(en)

per pagina

De geschiedenis van Old Pulteney

Van het einde van de 18e eeuw tot het begin van de Eerste Wereldoorlog was Wick de haringhoofdstad van Europa. Dit stadje ligt in het uiterste noorden van Schotland. De grote haven van Wick stamt alweer uit 1808 en op het hoogtepunt maakten meer dan 1000 schepen gebruik van deze haven. Vanwege deze explosieve groei was er meer huisvesting nodig. Dus bouwde Thomas Telford in 1810 de wijk Pulteneytown, vernoemd naar het toenmalige hoofd van de visserijcommissie.

Omdat de bevolking zo snel groeide, was het slechts een kwestie van tijd dat er een distilleerderij gebouwd werd. James Henderson nam die taak op zich en in 1826 begon hij met de productie van Old Pulteney. De distilleerderij bleef ruim een eeuw in handen van zijn familie, die Old Pulteney in 1920 verkochten aan een nieuwe eigenaar. Dat was net op tijd, want twee jaar later werd de consumptie van alcohol verboden in Wick. Dit was het gevolg van de lobby van een Amerikaanse prediker. Old Pulteney bleef daarna wel whisky produceren, maar mocht deze dus niet binnen de eigen stadsgrenzen verkopen.

Sinds de oprichting heeft Old Pulteney eigenlijk zonder onderbreking geproduceerd. Alleen tijdens de slechte economische situatie van de jaren '30, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog, was de distilleerderij tijdelijk gesloten. Uiteindelijk werden de deuren weer in 1951 heropend, vier jaar nadat de Drooglegging van Wick was opgeheven.

Productie

Wie ooit Old Pulteney bezocht heeft, begrijpt dat hetniet bepaald een dertien-in-een-dozijn whiskydistilleerderij is. De distilleerderij ligt midden in een wijk, niet ver van de haven van Wick. De productie van whisky vind verspreid over een aantal gebouwen plaats, wat het gevolg is van de oorspronkelijke, krap opgezette distilleerderij en de uitbreiding in de jaren '50.

De distilleerketels zijn waarschijnlijk het meest opvallend. Deze zijn uniek in Schotland. Een van de ketels is bol en gedrongen en de bovenkant lijkt er haast afgezaagd. Naar verluid is dat ooit gedaan omdat in het verleden het dak een stuk lager was. De andere ketel heeft een aparte U-vormige bocht die afwijkt van wat bij andere distilleerderijen in Schotland gebruikelijk is.

Old Pulteney is een van de weinige distilleerderijen die nog van wormtubs gebruik maakt. Die is een oude, traditionele condensator waarin de alcoholdamp afkoelt. In combinatie met de afwijkende distilleerketels zorgt dit voor een zwaar, olieachtig distillaat. De whisky rijpt vervolgens op nog geen 300 meter van de zee. Het is dan ook geen verrassing dat Old Pulteney een mooi, ziltig smaakkarakter heeft.

Old Pulteney online kopen

In de loop der jaren heeft Old Pulteney verschillende prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. Zo riep expert Jim Murray deze uit tot zijn Beste Whisky ter Wereld in 2012. Een aantal jaar later greep Old Pulteney ook de hoofdprijs bij de World Whiskies Awards.

Whisky.nl beschikt over een mooi assortiment Old Pulteney. Kies rustig jouw favoriet uit in onze webshop, dan zorgen wij dat jouw bestelling snel bezorgd wordt.