Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-
Klantenservice

Redbreast Ierse Whiskey

Redbreast Ierse Whiskey

Redbreast is een single pot still whiskey, een stijl die ook wel de ziel van de Ierse whiskeyindustrie genoemd kan worden. Mede dankzij dit whiskeymerk is die stijl in leven gehouden, zodat whiskeyliefhebbers overal ter wereld nu nog steeds kunnen genieten van dit knappe staaltje Ierse vakmanschap. Maak nu kennis met Redbreast door het uitgebreide assortiment bij Whisky.nl.

De whisky's van Redbreast:

6 artikel(en)

per pagina

6 artikel(en)

per pagina

Geschiedenis

Tegenwoordig wordt Redbreast bij de Midleton Distillery in Cork gemaakt, een distilleerderij die sinds 1975 bestaat. Maar de geschiedenis van Redbreast voert veel verder terug. Dit merk werd namelijk al aan het begin van de 20e eeuw verkocht door W & A Gibley in Dublin. Destijds werd de whisky gemaakt bij Jameson's Bow Street, een distilleerderij waar nu geen whiskey meer gemaakt wordt, maar die wel een enorm populaire toeristische trekpleister in het hartje van Dublin is.

Je vraag je vast af waar de naam vandaan komt. Het verhaal gaat dat deze bedacht is door een bestuursvoorzitter van Gilbey, die ook een fanatiek vogelkijker was. En een roodborstje is natuurlijk een bekende Europese zangvogel. Vermoedelijk is de naam ook een verwijzing naar de roodkleurige tint van de whiskey.

De Ierse whiskeyindustrie kende een enorme crisis die in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw zijn dieptepunt bereikte. De paar overgebleven distilleerderijen bundelden hun krachten, wat het begin van Irish Distillers betekende. Redbreast had het in die jaren moeilijk: er werd jaarlijks niet meer dan 18.000 liter geproduceerd. Ter vergelijking, Glenlivet produceert anno nu alleen al iedere dag drie keer zoveel.

Ierse Single Pot Still Whiskey

Eén van de redenen dat Redbreast het zo moeilijk had, was omdat Ierse single pot still whiskey weinig populair meer was. Dat kwam door een veelvoud aan economische én politieke redenen. Deze whiskeystijl mag alleen in Ierland gemaakt worden en heeft een unieke smaak. Dat heeft te maken met het gebruik van niet alleen gemoute gerst (zoals bij single malt whisky), maar ook ongemoute gerst.

Deze keuze is eeuwen geleden gemaakt om belastingredenen, omdat er veel betaald moest worden voor gemoute gerst. Maar wat bleek? Het leverde volle, kruidige whisky met een vettig mondgevoel op en een bijzondere, onmiskenbaar karakter. De rijping van Redbreast vindt vervolgens veelal plaats in voormalige sherryvaten, wat veel mooie fruittonen aan de whiskey toevoegt.

Redbreast online kopen

Redbreast heeft een uitgebreid assortiment aan Ierse single pot still whiskey van verschillende leeftijden. Een van de paradepaardjes is de Redbreast 12, die al voor een vriendelijke prijs verkrijgbaar is. Voor liefhebbers van sherrygerijpte whiskey is er de Redbreast Lustau Edition, die in samenwerking met een bekende Spaanse sherryproducent gemaakt is. En zo zijn er nog een aantal mooie, scherp geprijsde whiskey verkrijgbaar in de webshop van Whisky.nl. Dus plaats je bestelling, dan zorgen wij dat je snel jouw favoriet in huis hebt.