Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 100,-

Royal Brackla Single Malt Whisky

Royal Brackla Single Malt Whisky

Over Royal Brackla

Royal Brackla is de eerste whisky die ooit een 'Royal Warrant' heeft gekregen, eigenlijk het Britse equivalent van de titel hofleverancier. Tegenwoordig maakt het die naam nog steeds waar. Brackla is weliswaar geen whisky die over de hele wereld bekendheid geniet, maar de kwaliteit van deze single malt mag er zijn. Steeds meer liefhebbers ontdekken het mooie assortiment van Royal Brackla. Jij ook?

De whisky's van Royal Brackla:

5 artikel(en)

per pagina

5 artikel(en)

per pagina

Captain William Fraser

Captain William Fraser is de oprichter van de Brackla-distilleerderij, die in de Schotse Highlands ligt. Hij stond weliswaar bekend als arrogant en koppig, maar hij heeft een geweldige nalatenschap achtergelaten. De enige reden dat hij de distilleerderij oprichtte, was om te voorkomen dat de boeren op zijn landgoed hun gerst aan illegale stokers verkochten. Dat ging niet zonder slag of stoot, want lokaal was het lastig concurreren voor de Captain. De illegale stokers zagen het natuurlijk niet zitten om een deel van hun inkomsten in te leveren.

Dat hij uiteindelijk toch slaagde in zijn plan is te danken aan slimme marketing. Hij nam vertegenwoordigers aan in Aberdeen, Dundee en andere Schotse dorpen en steden. In 1826 stuurde de Captain zelfs een grote hoeveelheid van zijn whisky naar Londen. Het duurde niet lang voor Brackla de bekendste whisky in de Britse hoofdstad was.

Royal Warrant

Niemand weet precies hoe de Captain het voor elkaar kreeg om tot hofleverancier uitgeroepen te worden. Misschien had het iets te maken met zijn vrienden in Londen of het netwerk dat hij in zijn legerdagen had opgebouwd. Wat de reden ook is, in 1833 gaf koning William IV toestemming om het koninklijke zegel te gebruiken. Het duurde daarna niet lang voordat Royal Brackla bekend kwam te staan als 'De Whisky van de Koning'.

De whisky van Royal Brackla

Bij de distilleerderij draait het tegenwoordig allemaal om esters. Deze smaakcomponenten zorgen voor fruitigheid en ontstaan tijdens de fermentatie. Die is daarom ook aan de lange kant. Daarnaast is er veel kopercontact tijdens het distilleren. Dat zorgt voor een frisse, fruitige whisky die uitstekend rijpt in sherryvaten — dat is immers het type vat dat door eigenaar John Dewar's & Sons het meest wordt gebruikt voor Brackla.

Net als bijvoorbeeld Aberfeldy en Craigellachie, maakt Royal Brackla deel uit van 'The Last Great Malts'. Deze serie bestaat uit single malts van de vijf distilleerderijen van John Dewar's.

Royal Brackla Whisky online kopen

Royal Brackla heeft een uitgebreid assortiment. De whisky's lopen in leeftijd uiteen van 12 tot 21 jaar. Elk van de whisky's rijpt aanvankelijk in ex-bourbonvaten, maar wordt nog gefinisht in ex-sherryvaten, wat de single malts een mooie extra diepgang geeft. Kijk eens rustig rond in onze webshop. Zeker weten dat je iets moois vindt!