Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Craigellachie Single Malt Whisky

Craigellachie Single Malt Whisky

Over Craigellachie

Craigellachie ligt middenin Speyside, de belangrijkste whiskyregio van Schotland. Boven het gelijknamige dorpje en vanaf een rots kijkt de distilleerderij uit over twee rivieren: de Fiddich en de Spey. Maar Craigellachie is geen typische Speyside-whisky. Dat heeft alles te maken met het bijzondere productieproces. Leer nu alles over deze geweldige whisky. En breng die kennis meteen in de praktijk door een Craigellachie uit ons mooie assortiment te bestellen.

De whisky's van Craigellachie:

3 artikel(en)

per pagina

3 artikel(en)

per pagina

Geschiedenis van Craigellachie

Het dorpje Craigellachie speelt een belangrijke rol in de whiskywereld. Tegenwoordig is het de thuisbasis van een het bekende Craigellachie Hotel en de Highlander Inn, beide populaire bestemmingen voor whiskydrinkers. Maar historisch gezien was deze plaats in de 19e eeuw een transportlink van grote betekenis tussen Speyside en de afzetmarkten in Glasgow, Edinburgh en Perth.

De distilleerderij werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Deze is ontworpen door Charles Doig, die verantwoordelijk is voor veel distilleerderijen uit die tijd. De eerste eigenaren waren Sir Peter Mackie (bekend van de White Horse Blended Whisky) en Alexander Edward (die onder andere ook Aultmore en Benromach in het leven riep).

Hoe wordt Craigellachie gemaakt?

Craigellachie is een single malt whisky, wat betekent dat deze van niets anders dan gerst, gist en water gemaakt wordt. Maar dat geldt voor alle single malts, dus waarom heeft Craigellachie dan zo'n unieke smaak? Dat zit 'm in het productieproces, dat een aantal interessante aspecten heeft. Zwavel speelt een belangrijke rol.

Zwavel is normaal gesproken niet een smaak of geur die wenselijk is. Bij Craigellachie ligt dat echter iets genuanceerder. Zwavel kan afkomstig zijn van gerst. Door daarna te distilleren in koperen ketels, verdwijnt die zwavel. Dat is het gevolg van contact met het koper. Maar door bepaalde trucjes uit te halen, wordt bij Craigellachie het kopercontact beperkt.

Na langdurige rijping in vaten van eikenhout geeft de zwavel een rijke, vlezige smaak aan Craigellachie. Maar door de lange fermentatie is er ook voldoende ruimte voor fruitige tonen. Het is een knappe balans die de distillateurs weten te vinden. Daarom is deze whisky ook zo populair bij meesterblenders.

Craigellachie Whisky online kopen

Het gros van de productie van Craigellachie verdwijnt dan ook in blends, bijvoorbeeld in White Horse. Pas in 2014 werd de distilleerderij door eigenaar John Dewar's & Sons naar voren geschoven als single malt. Craigellachie maakte toen onderdeel uit van 'The Last Great Malts', een marketingcampagne rondom de vijf distilleerderijen die eigendom zijn van John Dewar's.

Dat heeft de distilleerderij geen windeieren gelegd. Sindsdien staat Craigellachie echt op de kaart als single malt, variërend van een 13-jarige tot een 33-jarige whisky. Eentje die bovendien een bijzonder en uniek karakter heeft. Daarom zijn we maar wat blij met zo'n mooi assortiment in onze webshop.