Benromach bestaat al sinds 1898, toen de distilleerderij werd opgericht door Duncan McCallum en F.W. Brickman. Zij hadden de pech dat vlak na de opening de whiskymarkt instortte, en dus moest Benromach al snel zijn deuren weer sluiten. De rest van de 20e eeuw werd Benromach wel vaker gedwongen te stoppen met produceren. Er mag best gesteld worden dat de distilleerderij geen onverdeeld succes was. In 1983 leek Benromach zelfs definitief verloren te gaan.
Maar het familiebedrijf Gordon & MacPhail, tot dat punt vooral bekend als onafhankelijke bottelaar, dacht daar anders over. Zij kochten Benromach in 1993 en namen de distilleerderij uitgebreid onder handen. Eigenlijk alles werd aangepakt, alleen de naam bleef hetzelfde. Vijf jaar later vloeide er weer whisky uit de ketels van Benromach. En wat voor een whisky! Sindsdien is Benromach een van de succesverhalen van de Schotse whiskyindustrie.
Er is geen whisky in Schotland die zo smaakt als Benromach. Dat komt door de combinatie van de vaten die gebruikt worden, maar zeker ook door de ambachtelijke werkwijze en de lichtrokerige gerst. Het resultaat is een ouderwets goede single malt die kan wedijveren met de whisky's van weleer.
Het begint allemaal met gerst, de belangrijkste grondstof van iedere whisky. De gerst van Benromach wordt lokaal verbouwd en daarna tijdens het mouten gedroogd boven een turfvuur. Deze turf geeft de gemoute gerst een lichtrokerige kwaliteit. Veel minder intens dan de turfbommen van Islay, zoals Ardbeg en Laphroaig, maar onmiskenbaar rokerig.
Na aankomst bij de distilleerderij wordt de gerst gemalen in een Boby Mill. Deze graanmolen is al meer dan 120 jaar oud, maar doet het nog steeds perfect. Na het malen wordt er water van de Chapelton Spring aan de gerst toegevoegd. Tijdens dit proces wordt het zetmeel omgezet in suiker, die vervolgens door de gist weer omgezet wordt in alcohol. Deze fermentatieperiode duurt 3 tot 5 dagen; een stuk langer dan bij de meeste andere distilleerderijen.
Het distilleren gebeurt in twee koperen ketels die volledig met de hand bediend worden. Er komt nergens in de distilleerderij een computer aan te pas. Alleen het hart van het distillaat wordt vervolgens in vaten gevuld. Bij Benromach gebruiken ze exclusief first-fill bourbon- en sherryvaten, wat betekent dat deze vaten nooit eerder voor Schotse whisky gebruikt zijn.
Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Benromach Whisky snel in huis hebt.