Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis *
Gratis verzending vanaf € 150,-

Laphroaig Single Malt Whisky

Laphroaig Single Malt Whisky

Een van de meest uitgesproken whisky's en een enorm intense smaakervaring. Dat is Laphroaig. Deze single malt whisky wordt op het legendarische Isle of Islay gemaakt, een eiland dat onder andere ook het thuis is van roemruchte distilleerderijen zoals Ardbeg, Lagavulin en Bowmore. Laphroaig is een relatief bescheiden, ambachtelijke distilleerderij met een geweldige geschiedenis. Bekijk nu het mooie assortiment van Whisky.nl. Bestellen? Dat is natuurlijk heel eenvoudig!

De whisky's van Laphroaig:

15 artikel(en)

per pagina

15 artikel(en)

per pagina

Geschiedenis van Laphroaig

Er zijn in Schotland maar weinig distilleerderijen die voor 1823 legaal whisky stookten. Dat had te maken met de accijnswetgeving die pas in dat jaar werd aangepast, waardoor het legaal werd om whisky te stoken. Daar was wel een vergunning voor nodig. Deze kostte destijds 10 pond, wat tegenwoordig ongeveer 1200 pond zou zijn.

Op het kleine Islay zijn er echter een handjevol distilleerderijen die al veel eerder aan de slag konden. Ardbeg werd net als Laphroaig in 1815 opgericht. Lagavulin volgde een jaar later. En Bowmore bestaat zelfs al sinds 1779. Dat werd mogelijk gemaakt door de laird van Islay, Walker Frederick Campbell. Hij juichte nieuwe distilleerderijen juist toe, omdat hij inzag dat dit economische voorspoed met zich mee zou brengen.

Daarom konden broers Alexander en Donald Johnston destijds Laphroaig oprichtten. Donald was verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding, maar kwam tragisch om het leven in 1847. De distilleerderij bleef echter tot in de jaren '60 in handen van de familie.

Bessie Williamson

Bessie Williamson verhuisde in 1934 naar Islay om als accountant aan de slag te gaan bij Laphroaig. Oorspronkelijk zou ze drie maanden aanblijven, maar ze liet als snel haar waarde zien. Binnen aanzienlijke tijd klom ze op tot manager van de distilleerderij. Dat was ze al op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Toen haar baas en eigenaar Ian Hunter in 1954 overleed (hij was de laatste generatie van de oprichtende familie), erfde ze de distilleerderij. Onder haar leiding kende Laphroaig veel voorspoed. Nog steeds wordt Laphroaig uit de jaren '60 als misschien wel de beste Schotse whisky aller tijden gezien.

Laphroaig online kopen

Laphroaig is een van de weinige distilleerderijen die nog een deel van haar eigen gerst mout. Dit wordt meestal gedaan in grote gespecialiseerde fabrieken, maar bij Laphroaig zijn de moutvloeren bewust in stand gehouden. Door nog zelf te mouten, worden bepaalde belangrijke rokerige smaken in stand gehouden, die naar verwachting niet nagebootst kunnen worden door de commerciële mouterijen.

De zoete smaak van Laphroaig is voornamelijk het gevolg van de invloed van ex-bourbonvaten. Dit type vaten werd de norm bij Laphroaig na de Drooglegging, toen eigenaar Ian Hunter regelmatig naar Amerika afreisde. Het effect van dit soort eikenhout zie je tegenwoordig nog steeds in de Laphroaig Quarter Cask, een van de populairste whisky's van deze distilleerderij.

Whisky.nl heeft een uitgebreid assortiment tegen scherpe prijzen, waar je ongetwijfeld iets lekkers tussen weet te vinden. Bestellen is heel eenvoudig en wij zorgen dat je favoriete fles snel bezorgd wordt.