Het huidige Campbeltown is een kleine havenstad met drie distilleerderijen, een erfenis van de uitgebreide whiskygeschiedenis van deze plaats. Bezoekers van Campbeltown die weten waar ze op moeten letten, zien overal in het straatbeeld overblijfselen van dit verleden. Oude distilleerderijgebouwen worden nu bijvoorbeeld als garage of supermarkt gebruikt.
Het plaatsje staat bol van de whiskygeschiedenis. Dat is helemaal niet zo vreemd, want ooit was het een van de grootste whiskyregio's ter wereld. Aan het eind van de 19e eeuw telde Campbeltown bijvoorbeeld 21 verschillende distilleerderijen. Maar nog geen 40 jaar later zag Campbeltown er heel anders uit. De zware, rokerige stijl die er geproduceerd werd, viel uit de gratie bij de grote whiskyblenders. En vanwege de Drooglegging in de VS werd er veel minder geëxporteerd.
Vanaf de jaren '30 waren alleen nog Springbank en Glen Scotia over. Beide distilleerderijen hebben het ondanks alle tegenslagen vol weten te houden. Samen met de nieuwe Glengyle-distilleerderij houden ze de whiskytraditie van Campbeltown tegenwoordig in leven.
De distilleerderijen van Campbeltown
Springbank: wie voet in deze distilleerderij zet, gaat direct terug naar de 19e eeuw. Springbank bestaat sinds 1828 en is al bijna twee eeuwen in handen van dezelfde familie. Alles draait bij deze distilleerderij om continuïteit. De werkgelegenheid voor de inwoners van Campbeltown staat voorop, zoveel mogelijk geld verdienen speelt minder een rol. Sterker nog, begin jaren '90 werden de moutvloeren heropend, zodat Springbank nu haar eigen gerst verwerkt. Dat is minder efficiënt, maar levert meer werkgelegenheid op. Springbank is een cultwhisky met fanatieke fans over de hele wereld.
Glen Scotia: deze distilleerderij heette oorspronkelijk Scotia en bestaat al sinds 1832. Samen met Springbank is Glen Scotia de enige whiskyproducent die de whiskycrisis van de jaren '20 overleefde. Hoewel, helemaal zonder kleerscheuren kwam de distilleerderij er niet vanaf. Het schijnt namelijk te spoken bij Glen Scotia, waar de geest van de voormalige eigenaar Duncan MacCallum nog steeds rondwaart. Hij pleegde zelfmoord in 1930 na een onfortuinlijke zakendeal.
Glengyle: deze naam zegt whiskydrinkers waarschijnlijk niet zoveel. Dat komt omdat ze hun whisky onder de naam Kilkerran op de markt brengen. Glengyle is een zusterdistilleerderij van Springbank. Glengyle werd in 2004 geopend om te voorkomen dat Campbeltown zijn status als officiële whiskyregio zou verliezen. Met de komst van Glengyle telde Campbeltown weer drie distilleerderijen, net zoveel als de Lowlands destijds. Daardoor bleef Campbeltown als whiskyregio behouden.
Voordelig online Campbeltown whisky kopen
Met het grote aanbod van Whisky.nl slaag je altijd. Neem rustig de tijd om in onze webshop te winkelen en profiteer van onze voordelige prijzen. Wanneer je jouw favoriet gevonden hebt, is het een koud kunstje om te bestellen. Wij zorgen natuurlijk dat je jouw Campbeltown whisky snel in huis hebt.